RODMAN U POSETI DRUGARU KIMU: Samo pokušavam da otvorim vrata u Severnu Koreju
Foto: EPA

EKS KOŠARKAŠ U DIPLOMATIJI

RODMAN U POSETI DRUGARU KIMU: Samo pokušavam da otvorim vrata u Severnu Koreju

Planeta -

PEKING - Bivši američki košarkaš Denis Rodman izjavio je danas da "samo pokušava da otvori vrata" odlaskom u Severnu Koreju, što će biti prva njegova poseta toj zemlji od kada je Donald Tramp preuzeo dužnost predsednika SAD.

Noseći crnu majicu koja promoviše kripto valutu "PotKoin" (PotCoin), uvedenu u cilju legalizovanja kanabisa, Rodman je stigao na aerodrom u Pekingu, odakle će otputovati u Pjongjang. Upitan da li je razgovarao sa predsednikom SAD o svojoj poseti Severnoj Koreji, Rodman, koji je u više navrata posetio tu najzatvoreniju zemlju na svetu, rekao je: "Pa, prilično sam siguran da je on veoma srećan zbog činjenice da sam ovde u pokušaju da postignem nešto u obostranu korist".

Rodman je svaki put pompezno dočekivan u Severnoj Koreji, ali je sada na udaru kritika jer odlazi u tu državu u jeku pojačanih tenzija između Pjongjanga i Vašingtona zbog severnokorejskog programa nuklearnog oružja. Tomas Šenon, predstavnik Stejt departmenta, istakao je da je reč o privatnoj posti.

"Znamo za njegovu posetu. Želimo mu dobro, ali smo izdali upozorenja za Amerikance da ne putuju u Severnu Koreju iz bezbednosnih razloga", rekao je novinarima Šenon.

foto: EPA

Denis Rodman je 2014. godine organizovao gala košarkašku utakmicu u Severnoj Koreji kako bi obeležio rođendan lidera te zemlje, Kima Džong-una, što neki smatraju kontroverznom inicijativom. Rodman, poznat po ekscentričnosti i tetovažama, sprijateljio se s ;Kimom, koji je veliki obožavalac košarke.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track