Najnovije vesti

PUTIN: Kol bio u pravu da je hladni rat završen, Rusija i SAD će se na kraju udružiti
Foto AP, Foto: AP

Mišljenje

PUTIN: Kol bio u pravu da je hladni rat završen, Rusija i SAD će se na kraju udružiti

Planeta

Bivši nemački kancelar Helmut Kol, koji je preminuo u petak, nije grešio kada je verovao da je Hladni rat završen, smatra ruski predsednik Vladimir Putin i predviđa da će, nakon trenutnog raskola, Rusija i Zapad udružiti napore kako bi se suočili sa izazovima današnjice.

"Ne, nije grešio. Mi smo uvek imali procese koji su se odvijali poput klatna, ljujajući se napred i nazad", rekao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara da li je Kol pogrešio kada je mislio da su on i tadašnji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov okončali Hladni rat.

Prema njegovim rečima, sada se klatno pomerilo malo unazad ka "ledenom", ali je Putin uveren da će se neizbežno pronaći prava ravnoteža i "mi ćemo udružiti napore kako bi se suočili sa izazovima današnjice".

"Moći ćemo da ih prevaziđemo tako i nikako drugačije", rekao je Putin.

Ruski predsednik naglasio je, međutim, da se nažalost neće ostvariti sve o čemu su maštali i razgovarali, preneo je juče Itar Tas.

"Ipak, ubeđen sam da je ova analiza tačna i da će se ti pozitivni procesi, bez kojih ni Evropa ni Rusija nemaju budućnost, razvijati na evropskom i, mogu da kažem, evroazijskom kontinentu", rekao je Putin.

Kol bi rekao, dodao je Putin, ukoliko želimo da očuvamo našu civilizaciju u ovom turbulentnom svetu koji se brzo menja, Evropa i Rusija bi definitivno trebalo da se drže zajedno.

"U potpunosti sam saglasan sa njim", naglasio je Putin.

Bivši nemački kancelar Helmut Kol preminuo je u petak u 88. godini.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...