Najnovije vesti

(VIDEO) ANTARKTIK KO KLIMAV ZUB: Pitanje dana kada će gigantska santa da se odlomi, a onda neka nam je Bog u pomoći!
Foto: Printscreen Youtube

KATASTROFA NA POMOLU

(VIDEO) ANTARKTIK KO KLIMAV ZUB: Pitanje dana kada će gigantska santa da se odlomi, a onda neka nam je Bog u pomoći!

Planeta
21:31h

Jedan od najvećih ledenih bregova ikad zabeležen je kao "klimav zub" koji će da se otkine od Antarktika i postane velika pretnja, upozorili su naučnici.

Ledenu ploču Larsen C, veliku kao američka savezna država Delaver ili indonezijski otok Bali, drži još samo 13 kilometara leda posle pukotine koja je duga 175 kilometara.

"Sve smo u neizvjesnosti", rekao je poručio je Andrju Fleming iz Britanskog antarktičkog nadzora, dodavši da ga ova situacija podsjeća na "klimav zub".

Ledene ploče plutaju na moru pri kraju lednjaka. Larsen C je debljine 200 metara, a oko 20 metara je iznad površine vode.

Veliki ledeni bregovi prirodno se odvajaju od Antarktike, i naučnici to ne povezuju sa ljudskim uticajem na klimatske promene, ali ova je ledena ploča deo antarktičkog poluostrva koji se brzo zagreva proteklih decenija.

Stručnjaci smatraju da bi Larsen C mogao da se odvoji u sledećih nekoliko dana ili meseci...

Ledeni breg od 5.000 kvadratnih kilometara mogao bi da predstavlja dodatni rizik za brodove, pogotovo kad se razbije na manje delove. Ovo područje je izvan velikih trgovačkih ruta, ali je poznata destinacije za kruzere koji dolaze iz Južne Amerike.

Najveći ledeni breg koji se dosad odvojio bila je ledena poloča od 11.000 kvadratnih kilometara pod imenom Ros, veličine Jamajke, koja se odvojila 2000. godine i čiji su se ostaci zadržali godinama.

(Kurir.rs/index.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...