(VIDEO) OVAKO IZGLEDA MOSUL OSLOBOĐEN OD DŽIHADISTA: Sloboda, posle tri  godine pakla!
Foto: Printscreen Youtube

život se vraća u grad

(VIDEO) OVAKO IZGLEDA MOSUL OSLOBOĐEN OD DŽIHADISTA: Sloboda, posle tri godine pakla!

Planeta -

Irački premijer Hajder Al-Abadi proglasio je danas u Mosulu pobedu nad ekstremistima Islamske države, posle devet meseci teških borbi za taj grad na severu Iraka.

foto: Tanjug/AP

U obraćanju iz male baze u starom delu Mosula, gde se borbe vode već danima, Al-Abadi je rekao da su iračke snage ostvarile pobedu zahvaljujući "krvi (iračkih) mučenika".

Pad Mosula praktično obeležava kraj iračkog dela kalifata Islamske države, koji uključuje i sirijsku teritoriju. Ipak, Islamska država i dalje kontroliše teritoriju zapadno i južno do grada.

On je prethodnih dana proglašavao pobedu iako su sukobi još trajali, a juče je posetio Mosul da čestita iračkim vojnicima.

Nekoliko sati pred njegovo današnje obraćanje borbe su još trajale i nije bilo poznato da li su i poslednji ekstremisti poraženi.

Međunarodna koalicija pod vođstvom SAD čestitala je iračkoj vojsci na preuzimanju Mosula od džihadista posle obraćanja Al-Abadija.

Američka centralna komanda saopštila je da "iako još postoje oblasti mosulskog Starog grada koje treba očistiti od eksplozivnih uredjaja i eventualnih skrivenih boraca Islamske države", iračke snage "sada drže Mosul čvrsto pod svojom kontrolom".

Iračka vojska je uz podršku SAD u oktobru započela veliku operaciju preuzimanja Mosula, drugog najvećeg iračkog grada koji je Islamska država zauzela u leto 2014. godine, kada je osvojila veliki deo teritorije severnog i centralnog Iraka.

Prethodnih dana iračke snage svele su teritoriju pod kontrolom džihadista na prostor manji od kvadratnog kilometra.

Tokom bitke za Mosul poginule su hiljade ljudi, a raseljeno je više od 897.000 ljudi.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen youtube

.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI SRAMOTA: U Srbiji bolje biti starleta ili batinaš nego profesor !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track