Najnovije vesti

Gejeve gađali jajima u Solunu

Gejeve gađali jajima u Solunu

Planeta
Solunski mitropolit Antimos je prethodnih dana javno kritikovao planirano održavanje gej parade. Više stotina hiljada ljudi, učestvovalo je na Paradi ponosa u Berlinu, organizovanoj pod geslom "Znanje omogućava prihvatanje"

ATINA/BERLIN - Grupa od oko 50 ljudi zasula je jajima i plastičnim flašama učesnike gej parade u Solunu, gradu na severu Grčke, saopštila je policija.

Policija je reagovala, a povređenih nije bilo.

Solunski mitropolit Antimos je prethodnih dana javno kritikovao planirano održavanje gej parade, navela je agencija AP.

Ovo je prva gej parada u Solunu, a održana je u okviru dvodnevnog "Prvog solunskog festivala ponosa".

Gej parada se svake godine bez incidenata održava u Atini.

Više stotina hiljada ljudi, prema organizatorima oko 700.000, učestvovalo je u subotu na Paradi ponosa u Berlinu, organizovanoj pod geslom "Znanje omogućava prihvatanje".

Učesnici parade, uz zvuke elektronske muzike, krenuli su u šetnju iz četvrti Krojzberg u severnom delu nemačke prestonice, da bi krajem dana stigli do Brandenburške kapije, gde će se na sceni do ponoći smenjivati disk-džokeji i muzički izvođači.

Gradonačelnik Berlina i pripadnik gej zajednice Klaus Voverajt označio je početak manifestacije, koja svake godine učesnicima pruža priliku da svojim kostimima iskažu originalnost i humor.

Učesnici parade skrenuli su pažnju i na tešku situaciju gej zajednice u Rusiji, velikim portretom ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, prikazanih kič stilom francuskih umetnika homoseksualaca Pjera i Žila. Položaj pripadnika gej zajednice u Rusiji veoma je težak i ruske vlasti od 2006. zabranjuju održavanje Parade ponosa, a policija rasteruje one koji u njoj pokušaju da učestvuju.

Homoseksualnost se u toj zemlji do 1993. smatrala zločinom, a do 1999. mentalnom bolešću. U Berlinu se Parada ponosa održava pod nazivom "Dan Kristofer Strita", po njujorškoj ulici u kojoj se nalazio kafić Stounvol u kojem su se pripadnici LBGT zajednice 28. juna 1969. prvi put pobunili zbog policijske racije. Četvorodnevni neredi koji su usledili podstakli su osnivanje pokreta za prava homoseksualaca i lezbijki.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...