Najnovije vesti

POSLE VELIKIH PROTESTA: Predsednik Poljske odlučio da stavi veto na sporne zakone
Foto: Reuters

SAD MOGU MALO DA ODAHNU

POSLE VELIKIH PROTESTA: Predsednik Poljske odlučio da stavi veto na sporne zakone

Planeta

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da će staviti veto na dva od tri zakona, koji bi Vrhovni sud i druge oblasti sudstva u Poljskoj stavili pod kontrolu vladajuće Partije prava i pravde.

"Odlučio sam da ih pošaljem nazad u Sejm (donji dom poljskog parlamenta), što znači da ću staviti veto na zakone o Vrhovnom sudu, kao i na onaj o Nacionalonom savetu o pravosuđu", rekao je Duda.

Hiljade Poljaka protestovalo je danima zbog plana vladajuće stranke kojim bi se drastično ograničila nezavisnost sudstva.

Učesnici protesta pozvali su predsednika Andžeja Dudu da stavi veto na sporni zakon koji bi Vrhovni sud i druge oblasti sudstva stavio pod kontrolu Partije prava i pravde.

Predlog zakona je već usvojen u oba doma poljskog parlamenta i bio mu je potreban još samo Dudin potpis da bi stupio na snagu.

Demonstranti taj potez populističke vladajuće partije vide kao napad na demokratske temelje zemlje, optužujući lidera te stranke Jaroslava

Kačinjskog za autoritarno ponašanje s ciljem učvršćivanja svoje vlasti, navodi AP.

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa izjavio je danas da je ta odluka bila "teška i hrabra".

Zakoni su bili od suštinske važnosti za reformu pravosudnog sistema u Poljskoj koju zahteva populistička vladajuća partija te države "Pravo i pravda", prenosi AP.

Valensa je danas izjavio da Duda "počinje da odaje utisak kao da je predsednik".

On je pozvao građane da nastave velike proteste protiv donošenja tih zakona koji traju već danima i da time nateraju Dudu da odbije i treći u paketu za reformu pravosuđa.

On je rekao da ga je ohrabrilo kada je video veliki broj mladih ljudi da učestvuje u protestima koji su Dudu naveli da stavi veto na sporne zakone.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...