TRAMP VEĆ SMENJEN? Tihi puč u Americi!
Foto: Fonet

BORBA ZA UTICAJ: Veliki problemi za američkog lidera

TRAMP VEĆ SMENJEN? Tihi puč u Americi!

Planeta -

Političari u Beloj kućI već rade kao da on više nije predsednik SAD, a Majk Pens je preuzeo sve poslove, tvrdi Pipa Malmgren, bivša savetnica Džordža Buša

VAŠINGTON - Uticaj američkog predsednika Donalda Trampa drastično opada iz dana u dan, a u Beloj kući sve funkcioniše kao da je on već smenjen.

To tvrdi Pipa Malmgren, nekadašnja savetnica u Beloj kući i bliska saradnica bivšeg predsednika Džordža Buša.

Državni udar

- Tramp je sve manje i manje uticajan svakog dana. Uvek nešto kaže, pa se ništa ne dogodi. Političari u Beloj kući i oko nje već razmišljaju i rade kao da on nije više predsednik - rekla je ona u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Milijarder ne zna, dodaje Malmgrenova, da upravlja vladom SAD.

"To neznanje je ostavilo otvorena vrata potpredsedniku Majku Pensu da proširi svoj uticaj. On već radi kao da je predsednik - ide na sastanke i obavlja sve dnevne poslove prvog čoveka SAD", naglasila je ona, a prenosi Indipendent.

foto: Profimedia

Ova tvrdnja dolazi u trenutku rasula u predsedničkoj administraciji i nakon što je Belu kuću napustio glavni strateg Stiven Benon, čovek koji je pokretač Trampovog populizma. Pre njega ostavke je podnelo ili ih je dobilo više od deset ključnih ljudi, među kojima su uticajni republikanci Rins Pribus, Šon Spajser i Antoni Skaramuči. Inspirisan talasom smena i ostavki, CNN je objavio fotografiju iz Ovalne sobe snimljenu 28. januara uz naslov „Haos u Beloj kući - ostali samo Tramp i Pens“.

Kako je Kurir već pisao, mnogi su upozoravali da Pens, kao naslednik najviše funkcije, sprema svojevrsni državni udar i da ima podršku Republikanske stranke, koja nikad nije oduševljeno ni prihvatila Trampa i njegovu pobedu na partijskim izborima.

Umetnost dogovora

Pisac Toni Švarc, koautor Trampovih memoara „Umetnost dogovora“, smatra da će lider SAD vrlo brzo podneti ostavku.

- Obruč se steže neverovatnom brzinom, njegova vladavina je praktično završena. Biću iznenađen ako opstane do kraja godine. Najverovatnije će podneti ostavku na jesen, ako ne i ranije - napisao je Švarc.

Špigl provocira

LICE I KJU KLUKS KLAN

Nemački Špigel je na naslovnoj strani objavio karikaturu američkog predsednika Donalda Trampa kako nosi kapuljaču karakterističnu za članove Kju kluks klana, uz tekst s naslovom „Pravo lice Donalda Trampa“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track