(VIDEO) ŠOKANTNI SNIMCI OTKRIVAJU: Ovako su Sovjeti detonirali bombu i napravili jezero koje je i danas radioaktivno!
Foto: Profimedia

PROJEKAT KOJI JE BIO PONOS SSSR-A

(VIDEO) ŠOKANTNI SNIMCI OTKRIVAJU: Ovako su Sovjeti detonirali bombu i napravili jezero koje je i danas radioaktivno!

Planeta -

Sovjetski savez je prema zvaničnim podacima izveo 715 nuklearnih eksperimenata u drugoj polovini 20. veka.

Zapanjujuće snimke iz 1965. koji su se pojavili na internetu pokazuju testiranje u kome Sovjetski Savez detonira podzemnu nuklearnu bombu kako bi stvorili rezervoar u Kazahstanu, piše IFL Science.

foto: YouTube/Printscreen

Video prikazuje ogromni oblak u obliku pečurke kako se uzdiže od tla prema nebu i za sobom ostavlja velik krater. Taj krater se tada ponaša kao brana na postojećoj reci, dok kanal postavljen u krater omogućava da se rezervoar ispuni vodom.

To je bio je deo "Čagan testa", koji se sprovodio na vrhuncu Hladnog rata kad je SSSR podigao nuklearke širom Kazahstana ispitujući mogućnosti korišćenja nuklearne energije.

foto: Youtube/Printscreen

Projekat uvođenja nuklearne energije u industriju bio je sovjetska verzija američkog programa "Operacija plug" (Plowshare program). SAD su shvatile da su moguće posledice previše opasne, pa su obustavili operaciju nakon 27 testova 1977.

Sovjeti su, pak, sa svojim testiranjima nastavili sve do 1989, a jedan od najpoznatijih je svakako onaj iz 1965. kada su želeli da testiraju pogodnost nuklearnih eksplozija u stvaranju veštačkih jezera na lokaciji Semipalatinsk.

U tom Čagan testu, teret TNT-a težak 140 kilotona je smešten na dubinu od 178 metara u suvo korito reke Čagan (nsziva se još i Balapan). Ogromna eksplozija je napravila krater dubok 100, a širok 400 metara. Radioaktivnost koja se detektovala u celom području iznosila je oko 20 odsto radijacije klasične atomske bombe.

Radioaktivne čestice, kao posledica detonacije, zabeležene su i iznad Japana. Jezero još uvek postoji - a i dalje je radioaktivno!

Projekat Čagan je u ono doba bio ponos celog SSSR-a, a voda je decenijama korišćena za navodnjavanje useva i napajanje stoke. Taj atomski rezervoar još uvek postoji u neizmenjenom obliku. Međutim, problem je u tome što je voda u njemu i dalje radioaktivna, čak 100 puta više od granice dopuštenog.

Kurir.rs/IFL Science Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja