Najnovije vesti

GAF UKRAJINSKOG PREDSEDNIKA: U želji da dokaže surovost Rusa, Jevreje pretvorio u Ukrajince
Foto: Reuters, Profimedia

Petro Porošenko

GAF UKRAJINSKOG PREDSEDNIKA: U želji da dokaže surovost Rusa, Jevreje pretvorio u Ukrajince

Planeta

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izazvao je bes na društvenim mrežama, nakon što je na Tviteru objavio fotografiju Jevreja koje nacisti deportuju u koncentracione logore, tvrdeći da je reč o Ukrajincima koje transportuju u Sibir.

Porošenko je hteo da podseti na prisilne evakuacije stanovnika zapadne Ukrajine u Sibir u SSSR-u 1947. godine, ali je iskoristio fotografiju nastalu godinama pre toga u jevrejskom getu u Lođu u Poljskoj.

Grešku su primetili korisnici tvitera koji su ismejali ukrajinskog predsednika zbog širenja "lažnih vesti".

Predsednik Ukrajinskog jevrejskog komiteta Uduard Dolinski ocenio je Porošenkovu grešku kao "čudnu“.

​Fotografija koju je Porošenko iskoristio poznata je od ranije, a datira iz 1942. godine. Na njoj su prikazani Jevreji koji nose decu i lične stvari dok ih deportuju u logor Helmno.

"Danas je 70 godina od masovne deportacije stanovnika zapadne Ukrajine u Sibir i severne krajeve bivšeg Sovjetskog Saveza, pod kodnim nazivom ’Zapad‘“, napisao je Porošenko na svom profilu na Fejsbuku.

"U samo jednom danu proterano je 76.000 ljudi, a namera je bila da se oslabi ukrajinski oslobodilački pokret“, napisao je on.

Porošenkova greška je značajna i zbog toga što je Ukrajina optužena za veze sa nacizmom, pišu RIA Novosti a prenosi Sputnjik.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...