VAŠINGTON VRATIO ZASTAVE RUSKOG KONZULATA Rjabkov: Vraćena nam je i arhiva, ali je narušena njihova nepovredivost!
Foto: Reuters 2.9.2017

smiruju se tenzije

VAŠINGTON VRATIO ZASTAVE RUSKOG KONZULATA Rjabkov: Vraćena nam je i arhiva, ali je narušena njihova nepovredivost!

Planeta -

SAD su vratile zastave koje su skinute sa zgrade Generalnog konzulata Rusije u San Francisku kada je on zatvoren, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Tačno je da su vratili zastave i arhivu iz ruskog Generalnog konzulata u San Francisku. Međutim, uz niz poteza koji su za nas neprihvatljivi. Mi smo nekoliko puta protestvovali kod Amerikanaca. Što se tiče arhiva, desila su se neke ozbiljne stvari i narušena je njihova nepovredivost", rekao je Rjabkov.

On je konstatovao i da su zastave među najvažnijim državnim simbolima.

"Način na koji su vlasti SAD postupale nije ništa drugo nego provokacija. Činjenica da su nam vraćene je normalna je stvar, i jedva da bi moglo biti drukčije. Ipak, i dalje ćemo na sve ono što je prethodilo tome gledati kao na nešto sasvim nedopustivo", rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, stalne provokacije i metode kojima se služe Amerikanci teraju ruske zvaničnike da misle da su SAD spremne na slične poteze u prema njihovim konzulatima i diplomatskim misijama.

"Nismo pribegli tome, ali međunarodno pravo dopušta recipročne poteze, ukoliko neka zemlja primeni takva neprihvatljiva i neprijateljska dela. Upozoravamo američku stranu da se preko takvih stvari ne može preći", rekao je Rjabkov.

Početkom septembra po nalogu američkih zvaničnika, zatvoren je ruski Generalni konzulat u San Francisku i još nekoliko diplomatskih objekata u Vašingtonu i Njujorku.

Kurir.rs/Tanjug

FotoReuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivni izveštaj DB: Arkan pravio haos u Beogradu po nalogu crnogorske tajne službe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track