(VIDEO) NEKAD TAJNA BAZA, A DANAS SABLASNA TAČKA NA MAPI: Ovaj napušteni sovjetski grad je na oku držao pola Amerike
Foto: Youtube/Printscreen

NA RUSKOM DALEKOM ISTOKU

(VIDEO) NEKAD TAJNA BAZA, A DANAS SABLASNA TAČKA NA MAPI: Ovaj napušteni sovjetski grad je na oku držao pola Amerike

Planeta -

Gudim je jedan od tajnih sovjetskih gradova koji su napušteni posle raspada Sovjetskog Saveza.

Nekada je služio za skladištenje nuklearnog oružja, a danas je samo sablasna tačka na mapi. Povremeno ga posećuju ljubitelji istorije i radoznali putnici.

Grad Gudim je bio tajna sovjetska vojna baza. Poznat je i pod nazivima Anadir-1 ili Magadan-11. Nalazi se na Čukotskom poluostrvu na ruskom Dalekom istoku. Danas su u njemu ostale samo napuštene zgrade.

foto: Youtube/Printscreen

U ovom gradu su godinama bile stacionirane rakete RSD-10 "Pionir", spremne za upotrebu u svakom trenutku. Ove balističke rakete srednjeg dometa imale su nuklearne bojeve glave i mogle su stići do Aljaske, Vašingtona, Kalifornije i nekih delova Južne Dakote. Međutim, njihova glavna meta je bio Kitsap - vojno-pomorska baza u blizini Sijetla, treća po veličini u Americi.

foto: Youtube/Printscreen

Rakete nisu držane u lansirnim kontejnerima, već u samohodnim transporterima MAZ-547. Štitio ih je tenkovski bataljon, a takođe jedinice ABH-odbrane i vazduhoplovni puk smešten na obližnjem aerodromu.

Prema legendi, grad je osnovan nakon što je sovjetski predsednik Nikita Hruščov pretio Americi poznatim rečima: "Mi imamo rakete čak i na Čukotki!” Vojska je 1958. godine osnovala bazu koja je sve do zatvaranja 1961. godine nosila oznaku "opasna zona".

Zvanični naziv grada bio je Anadir-1, ali su ga ljudi nazivali Gudim – tako se prezivao pukovnik zadužen za izgradnju ovog mesta. Kada je gradnja završena pukovnik je iz nepoznatih razloga izvršio samoubistvo.

Vojnici koji su sa porodicama živeli u nepovoljnim uslovima Kamčatke dobijali su dobru platu, a tržni centri u Gudimu su bili dobro opremljeni robom čak i u vreme krize.

Objekti raspoređeni po čitavom okrugu štitili su tajni grad od diverzanata i eventualnog neprijateljskog iskrcavanja.

Baza je zatvorena 1987. godine. Tada je donet Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, koji je podrazumevao uništenje nuklearnog oružja.

Vojska je potpuno napustila grad 2002. godine. Preostali stanovnici su preseljeni u gradove Saratov i Engels u zapadnoj Rusiji.

Do ovog grada se ne može stići javnim prevozom, već samo automobilom ili taksijem (za sto dolara) od naselja Ugoljnije Kopi blizu aerodroma "Anadir". U svakom slučaju, po neravnom terenu mogu proći samo džipovi.

Kurir.rs/Ruska reč (Boris Jegorov)

Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track