(VIDEO) PRE 100 GODINA ROĐENA JE MOĆNA RUSKA TAJNA SLUŽBA: Najopasnija je bila pod nazivom KGB, a 1998. došao je PUTIN i napravio ZEMLJOTRES!
Foto: Profimedia

jubilej

(VIDEO) PRE 100 GODINA ROĐENA JE MOĆNA RUSKA TAJNA SLUŽBA: Najopasnija je bila pod nazivom KGB, a 1998. došao je PUTIN i napravio ZEMLJOTRES!

Planeta -

Petog decembra 1917. formirana je prva prava služba bezbednosti u Rusiji pod nazivom ČEKA, koja je počela sa operativnim radom 20. decembra iste godine!

- Naravno i pre toga su ruski vladari imali svoje uhode i agente u većini evropskih zemalja ali nije postojala formalno takva službe. Za prvog šefa službe postavljen je Feliks Edmundovič Džeržinski. Na njenom čelu je ostao do 1926. godine i sproveo dve reforme koje su rezultirale i promenom naziva službe GPU 1922. i OGPU 1923. godine - objašnjava za Kurir ekspert za bezbednost Ilija Životić.

Služba je dosta često menjala nazive i nakon toga, NKVD i NKGB po čak dva puta.

Ipak najpoznatiji naziv dobija 1954. za vreme Ivana Aleksandroviča Serova. Tada nastaje čuveni KGB (Komitet državne bezbednosti) koji traje do 1991. i poznate krize u SSSR kada po naređenju rukovodstva zemlje general Vadim Bakatin raspušta KGB zbog sumnji da su njegovi resursi korišćeni u neuspelom prevratu.

Dolazi do raspada Sovjetskog Saveza, cepanja službe na više manjih, nacionalnih, mnoge organizacije u svetu koje su bile pod kontrolom i sponzorstvom moćnog KGB kao što je pokret Kurda u Turskoj, ili pak Fark u Kolumbiji ostaju same.

Veliki deo nekadašnjih operativaca KGB postaju privrednici, tajkuni ili pak vođe ruske mafije.

Od 1991. do 1995. godine o bezbednosti Ruske Federacije brinula se Federalna agencija bezbednosti RSFSR.

Ilija Životić, foto: Kurir

Savremena ruska služba kakvu znamo danas pod nazivom FSB (Federalna služba bezbednosti) nastaje 1995. godine transformacijom Federalne kontraobaveštajne službe. Korenite promene i potrese u celoj službi sproveo je novi šef KGB, tada iskusni agent Vladimir Putin...

- Pravu snagu FSB dobija 1998. godine dolaskom Vladimira Putina na njeno čelo. Tada nastaju korenite promene u upravljanju ali i kadrovima. Za vrlo kratko vreme Putin je otpustio veliki broj agenata i službenika. Bila je to čistka svih za koje je postojala i najmanja sumnja da su povezani sa stranim službama, mafijom ili kompromitovani na bilo koji drugi način. Iako je tada bio izložen oštrim kritikama starih generala i političara, pozicija i moć koju danas poseduje FSB govore da su takvi rezovi bili opravdani - navodi Životić.

Osim FSB, značajan faktor bezbednosti Ruske Federacije je i vojna kontraobaveštajna služba GRU (glavna obaveštajna uprava) kao i Spoljna obaveštajna služba SVR.

Zanimljiva je činjenica je da se u Belorusiji služba bezbednosti i dalje zove po starom KGB.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja