ZAR SE I TO ZOVE PRAVDA: 10 stravičnih zlodela koji su legalni u pojedinim zemljama sveta
Foto: Profimedia

Jezivo

ZAR SE I TO ZOVE PRAVDA: 10 stravičnih zlodela koji su legalni u pojedinim zemljama sveta

Planeta -

Zvuči neverovatno ali u pojedinim državama u svetu čak i danas, u moderno vreme, zakon ne ograničava pojedine stravične tradicije i nastranosti.

Pritom ne govorimo o nekim opskurnim zemljama trećeg sveta koje su rastrzane večitim ratovima. Iznenadićete se kad vidite šta je sve dozvoljeno u pojedinim državama.

1. Kanibalizam

Kanibalizam je tehnički dozvoljen u mnogim državama SAD-a, ali i u pojedinim regijama Nemačke i Ujedinjenog kraljevstva. Ipak postoje određena ograničenje, pošto ubistvo nije dozvoljeno, potencijalni kanibali bi smeli da se hrane samo preminulima.

Armin Meives iz Nemačke je 2001. tražio dobrovoljnu žrtvu preko fetiš veb-sajta. Kada se "obrok" javio, Meives je dobrovoljca ubio, rasporio i zaledio kako bi ga kasnije pojeo. Meives je kasnije uhapšen i osuđen za ubistvo.

2. Nekrofilija

foto: Profimedia

Nekrofilija je svakako jedan od najodvratnijih i najstrašnijih činova, ali u pojedinim američkim državama nije nelegalna. Od 2015. su pedofilija, sodomija i bogohuljenje zabranjeni u Masačusetsu, ali nekrofilija i dalje nije.

Državni zastupnik Aron Vega (45) pokušava to da promeni. On je predložio zakon kojim bi se i zvanično zabranio seksuallni čin sa mrtvima. Njegov predlog inspirisan je slučajem kada su tri muškarca uhapšena jer su iskopali telo preminule žene i priznali stravičan motiv.

3. Sodomija

U poslednih 6 godina su Danska, Švedska i pojedine države SAD zabranile sodomiju, odnosno odnos između čoveka i životinja. U nekim drugim državama bestijalnost je zvanično ostala legalna. U Nemačkoj postoje "erotski zoološki vrtovi" koji apeluju na ljude s ovim nastranim fetišom.

Ovaj čin je takođe legalan u Mađarskoj, Finskoj, Meksiku, u američki državama Nevada, Nju Hempšir, Novi Meksiko, Ohajo, Teksas, Vermont, Zapadna Virdžinija i Vajoming. U Alabami je 2014. predložen zakon koji bi sodomiju "stavio van zakona", ali je guverner stavio veto.

4. Incest

Iako je seksualni odnos između članova uže porodice zabranjen u većini zemalja, dekriminalizovan je u Francuskoj, Španiji i Portugaliji. Zakoni ovih nacija zabranjuju krivično gonjenje roditelja, braće i sestara... ukoliko je odnos obavljen uz pristanak obe strane.

foto: Profimedia

Dekriminalizacija incesta se takođe razmatra u Rumuniji.

"Nije sve nemoralno takođe i ilegalno", rekao je Valerijan Cioklei, pravni ekspert pri rumunskom ministarstvu pravosuđa. U SAD je incest zabranjen u svih 50 država, ali pojedine ne kažnjavaju počinjeni akt.

5. Genitalno sakaćenje

Genitalna mutilacija žena je definisana je kao totalno ili delimično sakaćenje spoljašnjih delova genitalija koje pojedine zemlje tradicionalno vrše devojčicama između četvrte i četrnaeste godine.

Iako je akt ilegalan u Australiji, Kanadi, SAD, u 9 evropskih nacija i u 18 afričkih država i dalje je rasprostranjen u 28 afričkih i nekoliko azijskih država. Procenjuje se da je čak 140 milion žena u svetu podvrgnuto ovoj stravičnoj praksi, te da svake godine tri miliona devojčica ili žena prolazi kroz isti horor.

6. Kastracija

U pojedinim situacijama u Kaliforniji, Floridi, Džordžiji, Luzijani, Montani, Oregonu, Teksasu i Viskonsonu dozvoljeno je izvršenje hemijske ili hirurške kastracije nad seksualnim prestupnicima.

Od 2013. godine Estonija, Moldavija, Poljska, Rusija i Južna Koreja su takođe uvele hemijsku i hiruršku kastraciju kao kaznu.

Hemijska kastracija podrazumeva da prestupnici veštački primaju ženski hormon estrogen koji njihov nivo testosterona smanjuje na "prepubertetski nivo".

7. Silovanje

foto: Profimedia

U Indiji je mužu dozvoljeno da siluje svoju suprugu. Sudija u Delhiju je presudio da "čin silovanja ne postoji u braku". Slučaj je odjeknuo u javnosti pošto je žrtva otkrila da je potpisala bračne papire dok je bila drogirana protiv svoje volje.

Silovanje u braku je takođe legalno u Avganistanu, Kini, Pakistanu, Sudijskoj Arabiji...

8. Kazna javnog mučenja

Pravosudna telesna kazna primenjuje se korišćenjem štapova, bičeva, sečiva, palica... poput srednjovekovnih običaja.

Kazne su surove, te se osuđenici često izrazito dugo oporavljaju. Ovaj vid kazne legalan je na Bahamima, u Bocvani, Brunejima, Dominikani, Ekvadoru, Gujani, Indonezijim Iranu, Maleziji, Nigeriji, Pakistanu, Kataru, Saudiskoj Arabiji, Siera Leoneu, Singapuru, Sudanu, Svazilendu, Tanzaniji, Trinidad i Tobagu, Tuvaluu, Ujedinjenim arapaskim emiratima, Jemenu i Zimbabveu.

9. Kamenovanje

Šarijat propisuje ovaj vid kazne. Muškarci su zakopani u zemlju do struka, žene do grudi, dok ih grupa dželata gađa kamenicama do smrti. Oni koji uspeju da se oslobode se puštaju na slobodu, ali je ženama to znatno teže, odnosno gotovo nemoguće.

Zakon takođe i propisuje tačne dimenzije kamenica koje se mogu koristiti pri izvršenju kazne. Danas se kazna kamenovanjem primenjuje u Avganistanu, Iranu, delovima Nigerije, Pakistanu, Sudanu i u Ujedinjenim arapskim emiratima.

10. Ropstvo

Uprkos 13. Amandmanu u Ustavu SAD kojim se ropstvo poništava, ono i dalje postoji u pojedinim delovima Amerike zahvaljujući takozvanoj "kaznenoj klauzuli" u Amandmanu. Ova klauzula dozvoljava da osuđenici robuju državi jer je se to smatra moralnim "pročišćenjem i vraćanjem duga državi"

Kurir.rs/Listverse.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track