(FOTO) EKSTREMNO REDAK FENOMEN ILI ZLOKOBAN ZNAK? Za dva dana na nebu će osvanuti predstava za oči - Pomračenje superkrvavog plavog Meseca!
Foto: Profimedia

Na ovo se čekalo 36 godina

(FOTO) EKSTREMNO REDAK FENOMEN ILI ZLOKOBAN ZNAK? Za dva dana na nebu će osvanuti predstava za oči - Pomračenje superkrvavog plavog Meseca!

Planeta -

Redak astronomski događaj - superkrvavi plavi Mesec - moći će da se vidi posle 36 godina vidi u nekim delovima planete.

Ovaj fenomen izaziva veliko uzbuđenje jer će se 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave, supermesec, plavi Mesec i potpuno pomračenje Meseca.

Nažalost, Evropa nije među mestima s kojih će ovaj redak događaj biti vidljiv. U njemu će moći da uživaju Severna Amerika, Azija, Bliski istok, Rusija i Australija.

"To je izrazito retka astronomska trojka", rekao je Keli Biti, urednik časopisa "Skaj end Teleskop".

Plavi Mesec je drugi puni mesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja na svake dve godine i osam meseci.

Supermesec se javlja kada je Mesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji.

Te dve pojave nisu toliko retke, ali u kombinaciji sa pomračenjem ih nije bilo čak 36 godina.

Tokom pomračenja Mesec će se "sakriti" u senku Zemlje i beli disk postupno pretvoriti u narandžasti ili crveni. Tako će 'plavi' Mesec postati 'krvav'.

Poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom delu SAD-a i Kanade biće vidljivo pre zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.

foto: Printscreen NASA

Suprotno od pomračenja Sunca, pomračenje Meseca se može sigurno promatrati golim okom. Naravno uvek ima i onih koji ovom fenomenu pripisuju i nadnaravna svojstva i loše konotacije, te znake predstojeće apokalipse itd...

"Bilo je mnogo supermeseca i pomračenja Meseca, ali retko događala ovakava kombinacija", kaže profesor fizike i astronomije na Univerzitetu u Dejtona Biču.

"Poravnanje ta tri ciklusa je čudo koje se ne propušta", rekao je.

To se poslednji put dogodilo 30. januara 1982. i tada je bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: NASA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track