(VIDEO) PONOVO ZAHLAĐENJE U KOREJI: Kim otkazao muzičku svečanost dve zemlje, ali užurbano priprema vojnu poruku Seulu
Foto: AP, Printscreen

šta reći

(VIDEO) PONOVO ZAHLAĐENJE U KOREJI: Kim otkazao muzičku svečanost dve zemlje, ali užurbano priprema vojnu poruku Seulu

Planeta -

Severna Koreja je otkazala kulturnu priredbu koju je 4. februara trebalo da održi sa Južnom Korejom na svojoj teritoriji, optuživši južnokorejske medije da podstiču "uvredljiv" odnos prema Severu, saopštilo je u ponedeljak južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Seul je severnokorejsku odluku o otkazivanju zajedničkog nastupa ocenio "vrednom žaljenja" i istakao da bi Pjongjang morao da poštuje dogovor koji su dve zemlje postigle. Priredba je trebalo da se održi iduće nedelju u Mont Kumgangu, turističkom centru u Severnoj Koreji, kao deo inicijative za približavanje Seula i Pjongjanga povodom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu koje počinju 9. februara.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za veze sa severnokorejskim režimom, navodi da je "Sever u svom dopisu rekao da njihova glasila podstiču javnost na uvredljiv odnos prema iskrenim naporima Severa u vezi s Olimpijskim igrama u Pjongčangu, idući dotle da osporavaju proslavu koju organizuje Sever i ne ostavljaju drugu mogućnost nego da se otkaže priredba o kojoj je postignut zajednički dogovor".

Pjongjang je rekao da 70. godišnjicu osnivanja svojih oružanih snaga želi da obeleži 8. februara, dan uoči svečanosti otvarenja ZOI-ja u Južnoj Koreji.

Satelitski snimci pokazuju vojnike i oklopna vozila kako učestvuju na probama pre moguće vojne smotre koja se čini kao demonstracija sile.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track