MEDVEDEV O AMERIČKOM CRNOM SPISKU: Kremaljska lista će zatrovati odnose Rusije i SAD
Foto: Reuters

OSUDA

MEDVEDEV O AMERIČKOM CRNOM SPISKU: Kremaljska lista će zatrovati odnose Rusije i SAD

Planeta -

MOSKVA - Premijer Rusije, Dmitrij Medvedev, inače jedan od zvaničnika čije se ime našlo na američkoj "Kremaljskoj listi", izjavio je danas da taj dokument nema nikakvu vrednost, ali i da će zatrovati rusko-američke kontakte.

"Primena tog zakona je diskriminatorski usmerena protiv naše zemlje. To će očigledno zatrovati naše kontakte i odnose u narednim godinama. A to je loše samo po sebi", izjavio je Medvedev tokom sastanka s belgijskim kolegom Šarlom Mišelom.

foto: EPA

Lista od 210 ljudi, među kojima je 96 ruskih "oligarha" sa imovinom od milijardu dolara ili više, sačinjena je kao deo paketa sankcija koji je avgusta prošle godine potpisan kao zakon. Administracija predsednika Donalda Trampa objavila je listu od 114 imena ruskih političara i 96 "oligarha" koji su svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina, a na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

Administracija je na taj način odgovorila na zahtev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog navodnog mešanja u američke izbore 2016. godine. Svrstavanje na listu ne povlači sankcije protiv pojedinaca, iako je veći broj njih već bio obuhvaćen ranijim američkim sankcijama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track