PUTIN O EFEKTIMA AMERIČKE CRNE LISTE: Rusija će se okrenuti sebi i svojoj ekonomiji
Foto: EPA/Sergei Chirikov

ne želi eskalaciju

PUTIN O EFEKTIMA AMERIČKE CRNE LISTE: Rusija će se okrenuti sebi i svojoj ekonomiji

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da američki spisak zvaničnika i privrednika u bliskih Kremlju u suštini ima za metu čitav ruski narod.

Na spisku se nalazi 210 najistaknutijih Rusa, a lista je napravljena u sklopu zakona o sankcijama u cilju kažnjavanja Moskve za mešanje na američkim izborima. SAD su, međutim, istakle da imenovani neće trpeti nove sankcije.

Putin je rekao da je spisak neprijateljski čin koji komplikuje odnose između SAD i Rusije, ali je istakao da želi da izbegne eskalaciju situacije.

Dodao je da će se, umesto toga, Rusija okrenuti sebi i svojoj ekonomiji.

Administracija predsednika Donalda Trampa objavila je listu od 114 imena ruskih političara i 96 "oligarha" koji su svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina, a na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

Vlada SAD je bila u obavezi da sastavi listu jer je Kongres u avgustu usvojio zakon o brobi protiv protivnika SAD putem sankcija. Zakon je donesen u cilju kažnjavanja Rusije za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Predsednik Tramp se protivio tom zakonu, iako ga je na kraju potpisao. Tvrdio je da je zakon neustavan. Po tom zakonu, lista je morala da bude ispostavljena najkasnije do juče. Činjenica da je objavljena 10 minuta pre ponoći govori o Trampovoj hladnoći prema zakonu i njegovom protivljenju da se Rusi kazne dodatnim sankcijama.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je danas u Kongresu da će Kremaljska lista dovesti do novih sankcija protiv Rusije. Evropska unija je, sa druge strane, poručila da neće podržati jačanje sankcija.

Kurir.rs/BBC

Foto: Sergei Chirikov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja