(VIDEO) PRE 50 GODINA POKRENUTA OFANZIVA TET: Operacija koja je označila kraj Vijetnamskog rata, a za koju su bili ključni borci maskirani kao žene
Foto: YT screenshot/MadMax2k2

istorija

(VIDEO) PRE 50 GODINA POKRENUTA OFANZIVA TET: Operacija koja je označila kraj Vijetnamskog rata, a za koju su bili ključni borci maskirani kao žene

Planeta -

U iznenadnom napadu Vijetkong je izgubio 58.000 ljudi, ali je zauzeo više od 100 gradova, mesta i vojnih objekata na jugu Vijetnama.

Ofanzivu naslednici komunističkog režima slave kao pobedu Severa, iako je u prvo vreme bila vojni poraz.

Pre 50 godina, 30. januara 1968. godine, severnovijetnamske snage pokrenule su iznenadnu ofanzivu na Južni Vijetnam, koja će postati prekretnica Vijetnamskog rata.

Budući da je počela uoči lunarne nove godine, koja se u Vijetnamu naziva Tet, ofanziva je dobila isto ime.

Unatoč velikim gubicima u ljudstvu, sa najmanje 58.000 mrtvih u redovima komunističkog Vijetkonga, iznenadni napad omogućio je zauzimanje više od 100 gradova, mesta i vojnih objekata u Južnom Vijetnamu, čije su snage podržavali Amerikanci.

Ofenziva Tet ojačala je pristalice povlačenja američkih trupa iz Vijetnama u SAD i bila prekretnica u psihološkom ratu.

Amerikanci su napravili taktičku grešku jer su se pripremali za napad u području Ke Sana, na demarkacionoj liniji između Severnog i Južnog Vijetnama.

Međutim, fokus ofanzive Vijetkonga bio je na strateškim gradovima Sajgonu i Hueu. Iznenađenje je bilo i u tome što su se komunistički borci, koji su dotad uglavnom ratovali gerilski, odlučili na opšti napad, uključujući i urbane delove.

U prvom trenutku je bilo nejasno kako su se severnovijetnamski borci infiltrirali među stanovnicima Južnog Vijetnama, ali se kasnije ustanovilo da su mnogi od njih prešli liniju fronta obučeni kao civili, često puta kao žene ili se čak predstavljajući kao vojnici Juga.

Oružje su krijumčarili sakriveno ispod odećom i u pošiljkama hrane koje su bile slane kamionima i čamcima.

Američke snage su primetile pokrete snaga neprijatelja, ali su potjenili motive i kapacitete Severa.

Komunisti su, takođe, imali pomoć špijunskih mreža razgranatih na Jugu, a među njima su se posebno istakle žene, na koje je malo ko sumnjao.

Ofanzivu Tet naslednici tadašnjeg komunističkog režima, još uvek na vlasti u Hanoju u ujedinjenom Vijetnamu, slave kao pobedu Severa.

Ali, ono što službena režimska istorija prećutkuje činjenica je da je sama ofanziva, iako je imala veliki uticaj na dugi rok, u prvo vreme predstavljala vojni poraz. Rat u Vijetnamu završen je tek u aprilu 1975. godine.

Kurir.rs/Al Džazira

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track