ŠOK LISTA PORESKIH OAZA: Neke zemlje  nisu očekivale da se nađu na njoj, važe za velike borce protiv utaje poreza
Foto: Profimedia

londonski analitičari objavili

ŠOK LISTA PORESKIH OAZA: Neke zemlje nisu očekivale da se nađu na njoj, važe za velike borce protiv utaje poreza

Planeta -

Švajcarska, Sjedinjene Američke Države i Kajmanska ostrva najviše doprinose tajnim finansijskim tokovima u svetu, pokazuje indeks o finansijskoj tajnosti (FSI) za 2018. godinu, koji tradicionalno istražuje Mreža za poresku pravdu iz Londona.

Finansijska tajna je ključni faktor koji omogućava finansijski kriminal i nedozvoljene finansijske tokove, uključujući pranje novca, korupciju i utaju poreza. Zemlje koje ne ograničavaju tajnost ugrožavaju ljudska prava građanima i pogoršavaju globalnu nejednakost, piše u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu te mreže.

Švajcarska, svetska prestonica bankarske tajne, ostaje najgore rangirana na čelu ove neslavne liste sa vrednošću FSI indeksa od 1.589,57 poena, SAD su se popele na drugo mesto sa 1.298,47 poena, a trećeplasirana Kajmanska ostrva imaju 1.267,68 bodova.

Bahrein i Liban su ispali iz društva prvih deset oaza za finansijske malverzacije, a zamenili su ih ostrvo Gernzi i novopridošli Tajvan.

Rast američkog indeksa FSI za 2018. godinu je deo zabrinjavajućeg trenda. Ovo je drugi put za redom da SAD beleže rast indeksa finansijske tajne. Ova zemlja je 2013. godine bila na šestom mestu, a 2015. godini je dospela na treću poziciju. SAD su te godine bile jedna od retkih država sa rastom indeksa tajnosti, navodi se u članku.

Švajcarska je odložila sprovođenje propisa o automatskoj razmeni finansijskih informacija, a poslanici su čak 2017. godine pokušali da u potpunosti obustave njegovu implementaciju sa zemljama koje smatraju "korumpiranim". Kao što pokazuje FSI indeks, zemlje poput Švajcarske su glavne za tokove nelegalnih finansijskih sredstava, kao što su prihodi od korupcije.

Pokušaji Švajcarske da spreči transparentnost podataka o sredstvima koja primaju iz zemalja sa visokim stepenom korupcije jednostavno je učiniti težim rešavanje problema korupcije u tim zemljama, navodi se u tekstu.

Dalje se dodaje da i SAD ostaju jurisdikcija sa visokim nivoom finansijske tajne jer odbijaju da učestvuju u međunarodnoj inicijativi o razmeni poreskih podataka s drugim zemljama i jer nisu uspele da zaustavi neke od saveznih država da agresivno oglašavaju neke anonimne kompanije i trustove. Sada postoji realna zabrinutost zbog štete koju je ta promocija nelegalnih finansijskih tokova nanela.

S druge strane, prema ovom istraživanju najtransparentnija zemlja je Slovenija sa vrednošću FSI indeksa od 35,32 poena.

Srbija se ne nalazi na ovoj listi od 112 zemalja, ali su prisutne druge zemlje sa prostora bivše SFRJ, među kojima je najlošije rangirana Hrvatska na 79. mestu sa 119,36 poena, Crna Gora je na 99. poziciji sa 52,64 poena, a Makedonija na 102. mestu sa 39,76 poena.

Procenjuje se da se na prostorima "tajnih jurisdikcija", što je termin koji Merža koristi za poreske oaze, nalazi između 21 i 32 hiljade milijardi dolara privatnog finansijskog bogatstva, koje nije oporezovano ili je neznatno oporezovano.

Nelegalni prekogranični finansijski tokovi se procenjuju na 1,0 i 1,6 hiljada milijardi dolara godišnje, što čini da iznos od 135 milijardi dolara strane pomoći na svetskom nivou izgleda "kržljavo", zaključuje se u izveštaju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Rajski papiri" otkrivaju paklene zavere! Svetski mocnici, ali i jedan srpski ministar preselili bogatstvo u ofšor zemlje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track