Tropska žega prži Balkan

Nezapamćene vrućine

Tropska žega prži Balkan

Planeta -
Na hrvatskim ostrvima tri čaše vode za evro. U Višegradu izmereno 42 stepena

BEOGRAD - U našem regionu već danima vladaju tropske temperature koje će, po prognozama meteorologa, potrajati i narednih dana, a negde su zbog toga izdata i upozorenja na opasnosti koje bi mogle da prouzrokuju tako visoke tempereature.

Novi toplotni talas koji je zahvatio Crnu Goru doneće i narednih dana maksimalne dnevne temperature koje će dostizati čak 40 stepeni Celzijusa, najavio je Hidrometeorološki zavod.

Meteorolozi su saopštili da će neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine svakodnevno rasti, a tek sredinom sedmice se očekuje blagi pad maksimalnih temperatura i to na severu Crne Gore.

Zbog tropskih temperature, MUP Crne Gore je izdao upozorenje u kome se navodi da će Crna Gora do 5. jula biti na udaru drugog toplog tropskog talasa, koji će usloviti rekordne temperature, a koje uslovljavaju i ekstremno visoki indeks opasnosti od požara, posebno u širem području Podgorice i Danilovgrada, kao i na primorju.

Slična situacija je u i Bosni i Hercegovini. Novi toplotni talas koji je tokom vikenda zahvatio celu BiH potrajaće narednih dana, a temperatura će, prema najavama meteorologa, dostizati i preko 40 stepeni Celzijusovih.

Višegrad je juče sa 42 stepena Celzijusovih bio najtopliji grad u Evropi.U Mostaru je sinoć u 22 sata temperatura vazduha iznosila čak 32 stepena, što je zvanično najviša zabeležena temperatura u tom gradu.

Banjalučka i višegradska regija imaju "crveno upozorenje", što je najviši nivo upozorenja, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Nadležni zavodi u BiH i regionu objavili su upozorenje da su polja meteoalarma, koji upozorava na opasne vremenske pojave u celoj Evropi, obojeni narandžasto.

Analiza Hidrometeorološkog zavoda predviđa da će ovo biti izrazito topao mesec sa temperaturama iznad višegodišnjih proseka. Prema istim analizama, osveženja se očekuju 8. jula, kada bi, kako se predviđa, temperature trebalo da padnu na tridesetak stepeni.

Savez sindikata Republike Srpske pozvao je sve poslodavce čiji radnici rade na otvorenom da, zbog ekstremno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodelu radnog vremena ili na drugačiji način organizuju proces rada da bi se sačuvali zdravlje i životi radnika.

I u Federaciji BiH je tokom vikenda bilo izuzetno toplo sa temperaturom do 40 stepeni, a za vikend se predviđaju i topliji dani.

Zanimljivo je da je u Sarajevu bilo za čak dva stepena toplije nego u najjužnijem i jedinom bosanskohercegovačkom gradu na jadranskoj obali Neumu.

U Hrvatskoj već danima traju velike vrućine, s tim da je juče bio vrhunac toplotnog talasa, dok bi se tokom ove sedmice temperature po prognozama tek neznatno smanjivale.

Juče je u Kninu kao najtoplijem gradu u 14 časova bilo 39 stepeni u hladu, a tek stepen manje bilo je u Belom Manastiru. U ostalim delovima zemlje temperatura se kretala između 31 i 37 stepeni.

Pošto će i dalje biti pretežno sunčano, vrlo vruće i sparno, lekari danima savetuju građanima da ne izlaze na sunce usred dana, da piju mnogo vode i da kapama i šeširima štite glave od sunca.

Ipak, kako već duže vreme nema obilnijih kiša, a ona koja je pala u prošliponedeljak, tek je uspomena, u nekim krajevima javljaju se teškoće s vodom.

Tako je ugostitelj Jerko Jukić iz Drvenika Velikog za "Slobodnu Dalmaciju" rekao da ovih dana na tom ostrvu kod Trogira ima više rakije travarice nego vode, slično je i na još nekim ostrvima.

Gore je onima kojima se voda više ne isporučuje zbog neplaćenih računa pa su prinuđeni da u kafićima čašu vode iz česme plaćaju dve kune (0,27 evra).

Nestašice vode ima i na hrvatskom kopnu, u Virovitičkoj-podravskoj županiji gde redukcije traju skoro dve sedmice, a nadležni smatraju da do nedostatka vode dolazi zbog dotrajalosti sistema snabdevanja u kome su gubici vode 40 odsto.

Redukcija vode u drugim delovima zemlje nema, a suvim vremenom zadovoljni su poljoprivrednici koji mogu na miru da obave žetvu žitarica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja