NEVIĐENI BLAM: Kamerunska vlada se pohvalila da je oslobodila taoce, a onda su je demantovali i otmičari i oteti... a priča je postala krajnje komična
Foto: AP

KO TU KOGA OSLOBAĐA

NEVIĐENI BLAM: Kamerunska vlada se pohvalila da je oslobodila taoce, a onda su je demantovali i otmičari i oteti... a priča je postala krajnje komična

Planeta -

Kamerunska vlada se pohvalila kako je oslobodila 12 evropskih turista, sedam Švajcaraca i pet Italijana, koje su oteli tamošnji separatisti.

Ministar informisanja Isa Čiroma Bakari naglasio je kako su poslali svoje elitne odrede koji su po kratkom postupku rešili situaciju na jugoistoku zemlje.

Međutim, uspeh državnih snaga demantovala je prvo turistička agencija koja je organizovala putovanje. Prema njihovim tvrdnjama, klijenti nisu uopšte bili oteti, već su samo zaustavljeni kada su im provereni dokumenti. Kad je trebalo da krenu dalje, pojavili su se njihovi navodni oslobodioci, regularni vojnici.

foto: AP

Sve su demantovali i sami separatisti. Oni su poručili kako ne uzimaju taoce i ne hapse strane državljane, već samo "kolaboratore".

Napokon, javili su se i sami turisti, a ni njihova priča se nije poklopila sa službenom verzijom.

Jedan od "talaca" je rekao kako otmica nije bila nasilna. "Dobro smo tretirani i nismo bili zlostavljani. Ne ulazim u detalje, ali samo kažem da smo se praktično sami oslobodili. Cela je stvar trajala nekoliko sati. U početku smo se prestrašili, a onda su se stvari smirile", rekao je.

Kurir.rs/Reuters Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track