LAVROV: Amerikanci nameravaju da još dugo ostanu u Siriji!
Foto: Reuters

RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE

LAVROV: Amerikanci nameravaju da još dugo ostanu u Siriji!

Planeta -

Stručnjaci smatraju da SAD neće napustiti Siriju i da planiraju još dugo tamo da ostanu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"SAD preduzimaju korake da ne odu (iz Sirije) kao što je rekao američki predsednik (Donald) Tramp, već nameravaju da ostanu tamo još dugo - stručnjaci to smatraju", rekao je Lavrov.

Lavrov je pozvao na detaljnu istragu raketnog napada na sirijsku vojnu bazu T-4.

"Postoje mnogi izveštaji o tome ko je leteo, a ko nije leteo", istakao je ruski šef diplomatije.

Kako je rekao, Vašington negira da su te vazdušne udare izveli članovi međunarodnih koalicionih snaga.

To još jednom pokazuje da je postalo isuviše opasno u Siriji, dodao je on.

"Pojavili su se igrači koje niko nije pozvao tamo i koji su se sami pozvali", istakao je Lavrov.

U jutrošnjem napadu na vazduhoplovnu bazu sirijskog Ratnog vazduhoplovstva, T4, u sirijskoj provinciji Homs poginulo je 14 osoba, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, koja je navela da su većina poginulih u napadu bili Iranci ili pripadnici grupa koje podržava Iran.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da iza napada stoji Izrael.

Ruski stručnjaci nisu našli tragove neke hemijske supstance u Siriji

Ruski stručnjaci koji su sproveli istragu u Dumi, gde su sirijske vlasti optužene da su koristile hemijsko oružje u napadu na pobunjenike, nisu pronašli nijedan trag neke hemijske suptance, izjavio je danas u Moskvi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Naši vojni stručnjaci su već bili na licu mesta... Nisu našli nikakav trag hlora ili bilo koje druge hemijske supstance koja se koristila protiv civila", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja sa sedištem u Hagu saopštila je danas da i ona sprovodi istragu o navodima upotrebe hemijskog oružja u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Generalni direktor te organizacije Ahmet Uzumču izjavio je da je sprovedena preliminarna analiza informacija o navodnoj upotrebi hemijskog oružja i da će posle sakupljanja dodatnih elemanata moći da se utvrdi da li je zaista korišćeno takvo oružje u Dumi.

Opozicioni sirijski aktivisti naveli su da su snage sirijske vlade u subotu u napadu na Dumu kod Damaska upotrebile otrovni gas od kojeg je stradalo najmanje 40 osoba. Sirija i Rusija su tada odbacile te navode.

Kurir.rs/ Tanjug/ Beta-AFP

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track