NA NEKOLIKO SEKUNDI OD POTPUNE APOKALIPSE: Boris Jeljcin jedini aktivirao bombe
Foto: Profimedia

OPASNOST

NA NEKOLIKO SEKUNDI OD POTPUNE APOKALIPSE: Boris Jeljcin jedini aktivirao bombe

Planeta -

Nuklearni sukob SSSR, potom Rusije i Sjedinjenih Američkih Država moguć je već decenijama i ceo svet je u strahu od takvog obračuna, ali nekoliko puta smo bili na samo nekoliko sekundi od potpune apokalipse. Predstavljamo tri najdramatičnijih.

1. Kubanska kriza

27. oktobar 1962.

Tokom Kubanske krize sovjetska podmornica B-59 zamalo je lansirala nuklearni torpedo. Bez naredbe iz Moskve, većina oficira odlučila je da napadne Amere, ali je komandir Vasilij Arhipov ubedio kapetana da pričeka. Istog dana američki avioni ušli su u sovjetski prostor i samo pukom srećom nije došlo do okršaja.

2. Kompjuterska greška u NORAD

9. novembar 1979.

Kompjuteri Severnoameričke vazdušne odbrambene komande (NORAD) objavili su da su Sovjeti lansirali 250 nuklearnih raketa ka SAD. Hitno je podignuto 10 aviona presretača, predsednički „avion sudnjeg dana“ spremljen je za poletanje, a naređena je priprema za nuklearnu odmazdu. Samo nekoliko minuta kasnije primećeno je da je reč o kompjuterskoj grešci.

3. Norveški incident

25. januar 1995.

Iako je Hladni rat bio završen kad je Norveška lansirala naučnu raketu „blek brant XII“, ruski radari su je detektovali kao raketu SAD koja leti ka Rusiji. U roku od samo nekoliko minuta, Boris Jeljcin je otvorio svoj nuklearni kofer i autorizovao napad, ali nekoliko minuta kasnije otkrivena je istina, pa se situacija smirila. Ovo je jedini put da je aktiviran nuklearni kofer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track