DIREKTOR OPCW NEGIRA RUSKE TVRDNJE: U Solzberiju nisu pronađeni tragovi nijednog otrova osim novičoka
Foto: Printscreen/Youtube

odbacuje postojanje Drugog agensa

DIREKTOR OPCW NEGIRA RUSKE TVRDNJE: U Solzberiju nisu pronađeni tragovi nijednog otrova osim novičoka

Planeta -

Generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) Ahmet Uzundžu odbacio je tvrdnje Rusije da su u engleskom gradu Solsberiju, gde su otrovani bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, pronađeni tragovi drugog nervnog agensa, a ne ruskog "novičoka".

Britanija za trovanje koje se dogodilo na pragu doma Sergeja Skripalja 4. marta, optužuje Rusiju, navodeći da je napad izvršen nervnim agensom "novičok" koji je pravljen u Sovjetskom savezu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u subotu je izjavio da je Moskva dobila poverljivu informaciju iz laboratorije u švajcarskom gradu Špicu koja je analizirala uzorke sa lica mesta gde su Skripaljevi otrovani i da dokumenta koja su Rusiji dostavljena ukazuju na to da je korišćen agens koji je napravljen na Zapadu.

Lavrov je tada rekao da dokumenta ukazuju da se u uzorcima iz Solzberija nalaze i tragovi nervnog agensa "BZ", koji se nalazi u arsenalu SAD, Britanije i drugih NATO zemalja.

On je istakao da Sovjetski Savez, a potom i Rusija nikada nisu razvijali takav nervni agens i naglasio da se u izveštaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja nigde ne pominje agens "BZ", dodajući da će tražiti objašnjenje od OPCW.

Uzundžu je na sastanku Izvršnog saveta OPCW rekao da se prethodnik agensa "BZ", poznat kao 3Q "nalazio u kontrolnom uzorku koji je pripremila laboratorija OPCW, u skladu sa postojecim procedurama kontrole kvaliteta".

"To nema nikakve veze sa uzorcima koji je OPCW tim prikupio u Solzberiju", dodao je on.

Ambasador Velike Britanije pri OPCW Piter Vilson okarakterisao je tvrdnje ruskog ministra Lavrova kao kršenje sporazuma o zabrani hemijskog oružja.

"Ono što je za mene posebno bilo zabrinjavajuće u izjavi Lavrova je to što, pre svega, OPCW ulaže ogroman napor kako bi se postarao da identitet laboratorija bude poverljiv, a drugo, ili Rusi hakuju laboratorije ili izmišljaju informacije. U svakom slučaju, ovo je kršenje poverljivosti Konvencije o hemijskom oružju (CWC)", rekao je Vilson.

U prošlonedeljnom sažetku izveštaja, OPCW nije navela novičok kao nervni agens, ali je potvrdila "nalaze Ujedinjenog Kraljevstva u vezi sa identitetom toksične hemikalije koja je korišćena u Solsberiju".

Vilson je novinarima rekao da je OPCWO "potvrdila da je otkrila ono što smo otkrili mi, a to je novičok".

Ruski ambasador pri OPCW Aleksandar Šulgin ponovio je negiranje tih optužbi i optužio Britaniju za niz laži.

"Za sada ću reći samo jedno: tvrdnja da je tehnički sekretarijat potvrdio da poreklo ove hemikalije ukazuje na Rusiju je potpuna laž. Sam izveštaj ne navodi nigde ime 'novičok', CWC jednostavno nema takav koncept", rekao je on.

Skripalj se i dalje nalazi u bolnici, ali britanski zvaničnici kazu da se oporavlja, a njegova kćerka Julija je puštena iz bolnice.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja