SAVETNICI ZINULI OD ŠOKA! TRAMP ISKRENO PITAO BIBIJA: Jel' tebi stvarno stalo do mira?
Foto: Reuters

NEPOSREDAN

SAVETNICI ZINULI OD ŠOKA! TRAMP ISKRENO PITAO BIBIJA: Jel' tebi stvarno stalo do mira?

Planeta -

VAŠINGTON/JERUSALIM - Predsednik SAD Donald Tramp pitao je premijera Izraela Benjamina Netanjahua tokom telefonskog razgovora prošle godine da li mu je "zaista stalo do mira".

Portal Aksios ne navodi kada se to tačno dogodilo, ali dodaje da je više Trampovih savetnika bilo "šokirano" predsednikovim pitanjem.

A pitanje nije bilo neumesno: Tramp je iz medija saznao da Netanjahu planira dodatnu izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Tramp je mislio da Bibi nepotrebno ljuti Palestince", napisao je Džonatan Svon, dodavši da "tokom dužeg razgovora koji je uglavnom bio prijateljski, on je otvoreno pitao da li ili ne Bibi istinski želi mir".

U izveštaju nije zabeleženo šta je Netanjahu odgovorio na Trampovo direktno pitanje.

Bela kuća nije porekla ovaj izveštaj već je objasnila da Tramp i Netanjahu imaju čvrst i pozitivan odnos. Trampova predstavnica za štampu Sara Hakabi Sanderes je objasnila da Tramp ima "odlične odnose s više stranih lidera ali to ne znači da ne može biti agresivan kada se radi o pregovorima o onome što je najbolje za Ameriku".

Otkako je na funkciji, Tramp je stalno izražavao nadu u postizanje "sporazuma veka" o miru izmedju Izraela i Palestinca. Medjutim od odluke da prizna Jeruslim kao glavni grad Izraela Palestinci odbijaju saradnju s njegovom administracijom, optužujući ga da je pristrasan u odnosu prema Izraelu i da u putpunosti prihvata pozicije Netanjahua.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track