(VIDEO) ALARMANTNO UPOZORENJE AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Gomila se oružje u Siriji, SPREMAJU SE NOVI NAPADI, a evo ko je na meti!
Foto: EPA/ Abedin Taherkenareh

tenzija u porastu

(VIDEO) ALARMANTNO UPOZORENJE AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Gomila se oružje u Siriji, SPREMAJU SE NOVI NAPADI, a evo ko je na meti!

Planeta -

Američka obaveštajna služba pažljivo prati teretne letove iz Irana u Siriju kojima se, kako pretpostavljaju, dopremaju oružani sistemi snagama predsednika Sirije Bašara al Asada ili čak samim iranskim snagama stacioniranima u toj zemlji.

Neimenovani američki zvaničnik tvrdi za CNN da je bilo više tih letova i da Amerika i Izrael sumnjaju da je u Siriji prevezeno oružje koje bi moglo eventualno da se koristiti protiv Izraela. Raniji iranski transporti oružja u Siriju nisu bili neuobičajeni, ali ovi letovi privukli su pažnju američke obaveštajne službe jer su usledili posle nedavnih raketnih napada SAD, Velike Britanije i Francuske na državu Siriju.

U međuvremenu je eskalirala i retorika između Irana i Izraela zbog iranske prisutnosti na područjima Sirije sa kojih mogu da se izvedu raketni ili vazdušni napadi na Izrael.

Početkom ove nedelje na veb-stranicama koje prate globalni vazdušni saobraćaj zabeležena su najmanje dva leta sirijskih teretnih aviona IL-76 između Irana i Sirije, a pažnju američkih obaveštajaca privukli su i drugi letovi na tom prostoru, među kojima najmanje jedan iranskog teretnog aviona.

Izraelska vojska je početkom aprila pogodila nekoliko ciljeva u Siriji, uključujući vazdušnu bazu T4 u pokrajini Homs, gde su smeštene iranske protivvazdušne rakete i bespilotne letilice. Izrael je i prethodno napadao na položaje u Siriji, posebno u februaru kada je bilo pogođeno dvanaest ciljeva, među kojima i četiri koja su bila opisana kao “iranski položaji”. Ti napadi dogodili su se pošto su sirijske snage oborile jedan izraelski F-16 koji je, prema nekim izvorima, zapravo oborio iranski dron.

Američka obaveštajna služba ocenila je da bi izraelski avioni mogla biti srušeni protivvazdušnim raketama, pa postoje opravdane sumnje da je u "sumnjivim"

letovima teretnih aviona iz Irana dopremljeno još tog oružja, piše CNN.

Jedan viši iranski bezbednosni zvaničnik izjavio je da će Iran kazniti Izrael zbog nedavnih napada na bazu T4 u Homsu. Ali Šamkani, sekretar iranskog Vrhovnog veća za nacionalnu bezbednost i bivši ministar odbrane izjavio je da Izrael još nije shvatio da je prošlo vreme tzv. “hit-and-run” (Pogodi i briši!) vojnih operacija i da će Izrael platiti cenu takve “gluposti”.

“Kada neki režim smatra da ima pravo da cilja snage koje se bore protiv terorista i to još u akciji izvedenoj uz namernu povredu vazdušnog prostora druge zemlje, tada isti mora biti svestan i posledica koje uz to idu”, rekao je Šamkani. Dodao je da će “agresor sigurno biti kažnjen”, ali da će vreme, mesto i način tog odgovora zavisiti od volje Irana.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su početkom meseca dva izraelska aviona F-15 ispalila osam navodećih projektila iz libanskog vazduišnog prostora, usmerenih na bazu T-4. U tom je napadu, tvrde Rusi, ubijeno je nekoliko iranskih vojnih savetnika. Izraelski zvaničnici nisu odgovorili na te tvrdnje.

Kurir.rs/CNN

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track