NEMAČKA VLADA PRELOMILA: Nema više lagodnog života za telohranitelja Osame bin Ladena
Foto: EPA

biće deportovan

NEMAČKA VLADA PRELOMILA: Nema više lagodnog života za telohranitelja Osame bin Ladena

Planeta -

Nemačka vlada saopštila je da, uprkos sudskoj zabrani, nastoji da u Tunis deportuje bivšeg telohranitelja ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji već godinama mirno sa porodicom živi u Bohumu i prima socijalnu pomoć.

Slučaj Samija A. čije puno ime nije objavljeno, izazvao je žestoke kritike javnosti u Nemačkoj pošto je otkriveno da prima mesečno socijalnu pomoć u visini od 1.168 evra.

Odgovarajući na upit partije Alternativa za Nemačku, vlada pokrajine Severna Rajna-Vestfalija navela je da Sami A. (42) ne može da bude deportovan, jer bi u Tunisu mogao da bude izložen torturi, prenosi AP.

Tunišanin Sami A. od 1997. godine živi u Nemačkoj i važi za opasnu osobu koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno mora da se javlja policiji.

Gradske vlasti u Bohumu u nekoliko navrata pokušale da ukinu boravišnu dozvolu Samiju A, ali je svaki put odluka morala da bude povučena zbog presude u korist tuniškog državljanina koji je u međuvremenu dobio četvero dece.

Nemačka sada traži diplomatske garancije Tunisa da on neće biti mučen, ali one još nisu stigle u Berlin.

Portparol saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Haral Najmans rekao je "ima pokušaja da se bivši telohranitelj Bin Ladena deportuje" i da će nadležne snage ispititai taj slučaj uskoro.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track