(VIDEO) KIM I MUN ZAPOČELI NOVU ERU POLITIKE, ALI SU STRUČNJACI SLOŽNI U JEDNOM: Za kraj rata je zaslužan ovaj čovek!
Foto: EPA

ISTORIJSKI SAMIT

(VIDEO) KIM I MUN ZAPOČELI NOVU ERU POLITIKE, ALI SU STRUČNJACI SLOŽNI U JEDNOM: Za kraj rata je zaslužan ovaj čovek!

Planeta -

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in i severnokorejski vođa Kim Džong-un danas su obećali da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva i zvaničnom proglašenju kraja Korejskog rata do kraja godine.

Američki predsednik Donald Tramp na Tviteru je pozdravio dogovor dve Koreje objavom: "Korejski rat će se završiti! SAD i ceo njen veliki narod treba da bude vrlo ponosan na ono što se upravo događa u Koreji!"

Bezbednosni stručnjaci, pa čak i južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova, odaju priznanje Trampu zbog održavanja istorisjkog sastanka. Ranije je južnokorejska šefica diplomatije Kang Kjung-va izjavila da je "Tramp velikim delom zaslužan za dovođenje Kima do pregovora".

foto: AP/Carolyn Kaster

"Smatram da predsednik zaslužuje priznanje za to što smo stigli ovako daleko. Nijedan predsednik nije stavio toliki pritisak na Severnu Koreju kao Donald Tramp i to je dobra stvar", izjavio je Majkl Morel, viši saradnik za pitanja nacionalne bezbednosti televizije CBS. Morel je radio za CIA više od 3 decenije. Takođe, izjavio je da rezultat sastanka dve Koreje nije iznenađujuć.

"I Severna i Južna Koreja očajnički žele održavanje susreta Kima i Trampa, zar ne? Zato su želeli da njihov sastanak bude izvanredno pozitivan", rekao je Morel. CBS-ov analitičar za vojsku i nacionalnu bezbednost, Sendi Vajnfild, penzionisani admiral američke mornarice, rekao je da Tramp zaslužuje "deo priznanja" za održavanje sastanka.

foto: AP

"Stavio je neviđeni pritisak na Severnu Koreju, vojno i ekonomski. Isto tako Severna Koreja smatra da je stavila neviđen pritisak na SAD razvojem nuklearnog oružja", izjavio je. Oba stručnjaka složila su se da je pred vođama "još dug put, a pravi posao tek treba započeti". U očekivanju sastanka Kima i Trampa, Vanfild je rekao da se i SAD i Severna Koreja osećaju nadmoćno.

foto: AP

"Međutim, dve države imaju različita očekivanja i pogrešno procenjuju jedna drugu", dodaje Morel. "Severna Koreja razmišlja ovako - 'Mi smo sada država s nuklearnim oružjem. Tretirajte nas tako. Spremni smo da pregovaramo o ograničenjima našeg programa kako bismo se rešili sankcija.' SAD razmišlja - 'Zadavili smo vas sankcijama, sada odustanite od programa, a mi ćemo ukinuti sankcije'", izjavio je Morel.

foto: Reuters

On naglašava da se Kimu ne može verovati.

"Tri režima dinastije Kim do sada su pokazivala volju za postizanjem dogovora, a zatim ili prekidali dogovore ili ih kršili. Stoga, šta god se dogovorili, moraće da postoji vrlo strogi postupak provere", dodaje. Vajnfild je rekao da će i u slučaju zvaničnog proglašenja mira američka vojska ostati na Korejskom poluostrvu "duže vreme". "Verojatno ćemo ostati u regionu kao podrška Južnoj Koreji, kao što imamo vojsku i u Evropi", zaključuje.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track