MAĐARSKA ODBILA DA RATIFIKUJE DEKLARACIJU O MIGRACIJI Sijarto: Treba zaustaviti ilegalnu migraciju, a ne hrabriti je
Foto: EPA

ODLUČNO NE

MAĐARSKA ODBILA DA RATIFIKUJE DEKLARACIJU O MIGRACIJI Sijarto: Treba zaustaviti ilegalnu migraciju, a ne hrabriti je

Planeta -

Mađarska je danas odbila da ratifikuje evropsko-afričku deklaraciju kojom se priznaju "prednosti migracija u smislu razvoja", usvojenu tokom ministarske konferencije u Maroku na kojoj je učestvovalo 60 zemalja Evrope i Afrike.

"Deklaracija opisuje migracije kao nužno pozitivan i koristan fenomen koji doprinosi globalnom razvoju, ali mi mislimo da to nije uravnotežen pristup i ne odobravamo ga", rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. On je na konferenciji u Marakešu rekao da je stav Mađarske da se treba koncentrisati na "načine kako zaustaviti ilegalnu imigraciju a ne kako je ohrabriti".

"Ne možemo poreći da migracije imaju veoma važan bezbednosni aspekt. Neprihvatljivo je što je to izostavljeno iz dokumenta", naveo je Sijarto, pozivajući se na terorističke napade u Evropi prethodnih godina.

"Marakeška politička deklaracija", koju prati i akcioni plan, traži "pristup zasnovan na ljudskim pravima", na "zaštiti migranata u ranjivom položaju" i na razvoju kontakata u cilju borbe protiv "ksenofobije, rasizma i diskriminacije".

Tekst ima i deo posvećen borbi protiv ilegalne imigracije i pomoći povratku migranata, što su ključne tačke za Evropljane koji se suočavaju sa nezapamćenom migrantskom krizom.

"Treba da se probijemo iz začaranog kruga dezorganizovanih i divljih pokreta da bismo uspostavili poverenje u migracije koje su pozitivne za sve", rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Maroko će u decembru biti domaćin međunarodne konferencije UN o migracijama.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track