MAĐARSKA OŠTRO O IZMENAMA BUDŽETA EU: Ne pristajemo na ucene, sporazumi koji su na snazi treba da se poštuju
Foto: Reuters

nezadovoljni

MAĐARSKA OŠTRO O IZMENAMA BUDŽETA EU: Ne pristajemo na ucene, sporazumi koji su na snazi treba da se poštuju

Planeta -

Mađarska je danas oštro reagovala na predlog Evropske komisije o smanjenju razvojnih sredstava za države za koje se utvrdi da ne poštuju principe vladavine prava, poručujući da neće pristati na "ucenu".

"U Evropskoj uniji postoje sporazumi koji su na snazi, a koji jasno definišu prava i obaveze zemalja članica EU", izjavio je danas mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto na konferenciji za novinare.

"Ne slažemo se sa bilo kojim predlogom koji bi omogućio osnovu za ucenu bilo koga, a u vezi sa isplatom evropskih sredstava koja bi trebalo da budu dodeljena zemljama na osnovu sporazuma", dodao je on.

Evropska komisija predložila je u sredu novi nacrt budžeta Evropske unije za perod od 2021. do 2027. godine, kojim se predviđa povećanje doprinosa zemalja članica u zajedničku kasu sa 1,0 na 1,11 procenata BDP, ali i direktno povezivanje poštovanja vladavine prava i korišćenja novca iz budžeta EU.

EK je za taj period predložila novu "arhitekturu" zajedničkog budžeta, koja bi mogla najpre da pogodi zemlje kao što Mađarska i Poljska zbog optužbi za nepoštovanje slobode govora i nezavisnosti pravosuđa, i koštati ih više miliona evra.

Upravo ta razvojna sredstva bila su ključni pokretač investicija u Mađarskoj u proteklim godinama, doprinevši tome da njen BDP skoči na 4,0 odstu u prošloj godini, na najviši nivo u tri godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja