ENGLEZI RASKRINKANI! DW: Nemci nabavili Novičok još u Jeljcinovo doba i dali ga Britaniji i Americi! Zapad ga od tada proizvodi!
Foto: Profimedia, EPA

PODUHVAT NEMAČKIH NOVINARA

ENGLEZI RASKRINKANI! DW: Nemci nabavili Novičok još u Jeljcinovo doba i dali ga Britaniji i Americi! Zapad ga od tada proizvodi!

Planeta -

Napad na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u engleskom Solzberiju u martu je bio povod za novo zatezanja odnosa između Zapada i Rusije i masovno proterivanje diplomata. Britanski istražitelji su brzo saopštili da je korišćen opasan nervni otrov iz klase novičok, koji je ponikao u Sovjetskom Savezu, a zvanični London je bez dokaza optužio Moskvu. Međutim, istina je da Zapad odavno ima Novičok i da ga proizvodi, piše Dojče vele.

Brojni poznavaoci ove tematike su upozoravali da ne treba izvlačiti preuranjene zaključke, tvrdeći da je Novičok razvijan i u zapadnim laboratorijama, makar u malim količinama kako bi se studirao ili kako bi se razvili protivotrovi i gas-maske.

Sada je istraživački tim uglednih nemačkih medija - javnih servisa NDR i WDR te listova Zidojče cajtung i Cajt - otkrio još veću stvar: nemačka obaveštajna služba Bundesnahrihtendinst (BND) je po završetku Hladnog rata došla u posed originalne probe Novičoka iz SSSR.

Jedan nemački agent je u prvoj polovini devedesetih godina preko ruskog istraživača došao do probe, a Rusu je u zamenu ponuđen sigurno utočište za njega i porodicu. Ta operacija BND do danas nije bila poznata, a ni sada Savezna vlada u Berlinu i BND nisu želeli da potvrde navode. No, prema pisanju pomenutih medija, priču je potvrdilo više osoba koje su tada direktno bile umešane u događaje.

Kontekst je po nemačku politiku bio osetljiv. Na insistiranje kancelara Helmuta Kola je 1990. iz zemlje povučeno svo američko hemijsko oružje. Još 1954. se Berlin u takozvanim Pariskim ugovorima obavezao da neće proizvoditi oružje za masovno uništenje. Zato se u Vladi žestoko debatovalo o operaciji BND.

"Nikako nismo hteli da probudimo utisak da se sami zanimamo za to hemijsko oružje", rekla je sada novinarima jedna osoba upućena u tadašnje diskusije.

Pronađen je kompromisni izlaz - uz znanje kancelara i Ministarstva odbrane je proba Novičoka analizirana u laboratoriji u Švedskoj. Tamo ju je prokrijumčarila supruga ruskog naučnika. Analize probe su saopštene Ministarstvu odbrane i BND. Švedska vlada na upit novinara nije mogla odmah da razjasni šta se desilo sa malom količinom otrova nakon laboratorijskih testova.

Berlin je najednom imao formulu i o tome obavestio američke i britanske službe. Sačinjena je radna grupa u kojoj su, osim predstavnika BND, bili predstavnici tajnih službi SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske i Holandije.

foto: Profimedia

U nekima od tih zemalja počela je proizvodnja malih količina otrova kako bi se testirala zaštitna oprema, merni uređaji i protivotrovi.

U tom momentu je na vlasti u Rusiji Boris Jeljcin, u kog je Zapad polagao velike nade, pa ova akcija BND-a i partnerskih službi ostaje tajna.

Ruski naučnik koji je izdao tajni program svoje zemlje je kasnije zbilja prebegao i ima dokaza da se makar jedno vreme o njemu starao Bundesver.

Kurir.rs/Dojče vele

Foto: Profimedia, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track