ENGLEZI TVRDE: Ovo je Rus odgovoran za rušenje putničkog aviona nad Ukrajinom! KREMLJ: Svi dokazi su isfabrikovani!
Foto: Printskrin/Facebook

nove spekulacije

ENGLEZI TVRDE: Ovo je Rus odgovoran za rušenje putničkog aviona nad Ukrajinom! KREMLJ: Svi dokazi su isfabrikovani!

Planeta -

Organizacija za open-sours istraživanje Belingkat identifikovala je ruskog oficira kao glavnog osumnjičenog za prevoz raketnog protivvazdušnog sistema Buk koji je srušio avion Malezija erlajnz na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014.

Belingkat je objavio ovo otkriće samo dan nakon što je međunarodni tim tužilaca koji predvodi Holandija objavio svoj izveštaj u kojem zaključuju da je projektil koji je srušio putnički avion, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, ispaljen iz raketnog sistema koji pripada ruskoj 53. protivvazdušnoj brigadi.

Identifikovani ruski oficoir je Oleg Ivanikov, visoki oficir ruske vojno-obaveštajne agencije GRU, koji je dosad bio poznat samo po obaveštajnom pseudonimu Orion.

Ivanikov je "nadgledao nabavku i prevoz oružja preko rusko-ukrajinske granice", stoji u današnjem izveštaju o zajedničkoj istrazi Belingkata, portala Insajder i američkog lista Mc Klači.

Ivanikov je takođe koristio pseudonim Andrej Ivanovič Laptev u tajnoj operaciji za ruske obaveštajne službe i služio kao upravnik Bezbednosnog veća (2004. - 2006.) i ministar odbrane i vanrednih situacija (2006. - 2008.) samoproglašene i međunarodno nepriznate Republike Južna Osetija, navodi Belingkat.

Belingkat se u identifikovanju Ivanikova i utvrđivanju njegove biografije, kao i u ostalim svojim istragama, služio dostupnim podacima: telefonskim imenicima, adresama i forenzičkoj analizi glasa u snimljenom telefonskom razgovoru.

Ivanikov je jedan od dvojice osumnjičenih koje holandska policija traži, piše Belingkat. Još 2016. nizozemska je policija pozvala svedoke koji imaju informacije o dvojici ljudi, od kojih su jednog identifikovali kao "Andrej Ivanovič, alias Orion".

"Otkrića u ovom izveštaju prvi put utvrđuju direktnu ili indirektnu umešanost visoko rangiranog ruskog vojnog zvaničnika na aktivnoj dužnosti, koji je učestvovao u Ukrajini, u uništavanju putničkog aviona."

Kremlj je odmah odbacio sve optužbe o umešanosti Rusije u rušenje aviona MH17 i tvrdi da su svi dokazi isfabrikovani. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da Rusija ne može da veruje rezultatima istrage jer nije bila aktivno uključena u nju.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track