OEBS ŠOKIRAN UKRAJINSKOM NAMEŠTALJKOM: Širenje laži o ubistvu ruskog novinara je informativni rat! UŽASNUTI SMO!
Foto: Reuters

pljušte osude

OEBS ŠOKIRAN UKRAJINSKOM NAMEŠTALJKOM: Širenje laži o ubistvu ruskog novinara je informativni rat! UŽASNUTI SMO!

Planeta -

Zvaničnik OEBS-a rekao je da Ukrajna širi "lažne informacije" i optužio ih za podrivanje kredibiliteta novinara.

Harlem Desire, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, rekao je da je : "Užasnut odlukom da se šire lažne informacije o ubistvu novinara Arkadija Babčenka. Dužnost je države da tačno i istinito informiše građane."

Organizacija Reporteri bez granica tvrdi da je ovaj događaj "deo informativnog rata". Ukrajinci kažu da je "ubistvo" izrežirano kako bi bio sprečen navodni ruski plan za likvidaciju novinara Arkadija Babčenka.

Babčenko, 41-nji novinar, šokirao je svet kada se pojavio na pres-konferenciji u Kijevu u sredu, dan pošto je navodno ubijen.

Šef ukrajinske tajne službe Vasil Hritsak tvrdi da je organizovana složena operacija kako bi bili uhvaćene ubice koje je platila ruska služba, ali nije dao nijedan dokaz. Policija je navodno uhapsila jednu osobu.

Odnosi između Kijeva i Moskve su nategnuti od prisajedinjenja Krima Rusiji 2014. godine i od tada je susedi optužuju za tajnu podršku pobunjenicima u krvavim sukobima u istočnoj Ukrajini.

"Organizacija Reporteri bez granica izražava negodovanje zbog manipulacije ukrajinske tajne službe što je deo informacionog rata", rekao je Kristof Delor, lider ove organizacije.

"Veoma je opasno kad se države igraju s činjenicama, pogotovu preko leđa novinara."

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova opisala je ukrajinsku operaciju kao "maskaradu", koja je izvedena radi "propagandnih efekata".

Kurir.rs/BBC

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja