CNN: Američki saveznici U PANICI posle samita Trampa i Kima!  Ništa nas nije pitao, ostavio nas je NA CEDILU!
Foto: AP/Evan Vucci

zabrinuti

CNN: Američki saveznici U PANICI posle samita Trampa i Kima! Ništa nas nije pitao, ostavio nas je NA CEDILU!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp je svojom najavom da će SAD prestati sa "ratnim igrama", odnosno zajedničkim vojnim vežbama sa Južnom Korejom, šokirao Tokio i Seul i zabrinuo pojedine američke zvaničnike, a takođe iznenadio i deo Pentagona. Trampa su kritikovali da je tom odlukom ostavio saveznike na cedilu.

Deklaracija koju je potpisao sa Kim Džong-unom, ​​koja se odnosi i na bezbednost američkih saveznika - izazvala je zabrinutost da je Tramp napravio značajne ustupke na samitu s liderom Severne Koreje, bez dobijanja bilo čega opipljivog zauzvrat, time što je pomenuo mogućnost potpunog povlačenja trupa iz Južne Koreje.

"Kada predsednik Sjedinjenih Država jednoglasno najavljuje lideru Severne Koreje da ćemo zaustaviti naše vojne vežbe sa našim saveznicima, Japanom i Korejom, a da prvo ne kažemo tim saveznicima ... i onda nastavlja, govoreći kako bi jednog dana on želeo da izvuče naše trupe iz Azije, to je zaista zapanjujuć razvoj događaja", rekao je Majkl Grin, viši potpredsednik za Aziju i Japan u Centru za strateške i međunarodne studije.

Mnogi su pohvalili Trampa jer je pokazao iznenađujuće zalaganje za diplomatiju umesto za konfrontaciju. Međutim, Trampova najava prekida vojnih vežbi sa Južnom Korejom je dovela do rasta zabrinutosti oko njegove posvećenosti dugogodišnjim saveznicima Japanu i Južnoj Koreji, s kojima se nije savetovao.

Neki zvaničnici i analitičari su se sagalasili da je Tramp podrio pregovore time što je rano dao veliku ponudu Severnoj Koreji.

Iako je Severna Koreja objavila da je srušila tunel u kojem je sprovodila nukelarna testiranja i istakla da je prestala sa nuklearnim aktivnostima, Pjongjang nastavlja sa svojim remetilačkim ponašanjem u sajberspejsu i ostaje jedna od država koje najviše ugrožavaju ljudska prava.

"Neprikladno je imati ratne igre", rekao je Tramp, nazivajući ih "provokativnim". On je rekao da će Severna Koreja vrlo ceniti ako SAD prestanu sa tim.

"Sada imamo oko 32.000 vojnika u Južnoj Koreji i želeo bih da možemo da ih vratimo kući", rekao je Tramp, ali i podvukao da takav potez nije trenutno u opticaju, već u budućnosti.

Trampa je kritikovao bivši potpredsednik Džo Bajden, rekavši da je on mnogo toga dao severnokorejskom režimu, a da nije dobio ništa zauzvrat.

Tomas Kantrimen, bivši asistent državnog sekretara je rekao da to nije pozitivan znak, ali i da nije fatalna greška. Prema njegovom mišljenju, sporanj je nedostatak koordinacije sa Južnom Korejom.

"Čitav proces može da bude uspešan jedino ako SAD i Južna Koreja ostanu u najbližim konsultantskim odnosima", rekao je Kantrimen.

Seul, koji je pozdravio razgovore Kima i Trampa, ostao je zbunjen Trampovom izjavom o okončanju sprovođenja vojnih vežbi.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je saopštilo da mora da "razmotri koje je značenje Trampovih reči i koje su tačno njegove namere".

Iz Japana su izrazili zabrinutost zbog Trampove najave. Prisustvo američke vojske u Južnoj Koreji i zajedničke vežbe su od ključnog značaja za bezbednost Istočne Azije, izjavio je japanski ministar odbrane Icunori Onodera.

Američka javnost se pita i da li postoji mogućnost da je američka vojska bila potpuno nesvesna Trampove odluke. Neki zakonodavci, među kojima i senator Bob Korker, koji zaseda Komitetom za spoljne odnose, rekao je da su vojni lideri bili neobavešteni. Međutim portparolka Pentagona Dejna Vajt je rekla da je sekretar odbrane Džejms Matis konsultovan u vezi sa Trampovom odlukom.

Ona, međutim, nije rekla da li ju je Matis i podržao.

Kurir.rs/CNN

Foto: AP/Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track