PERFORMANS MU SE OBIO O GLAVU: Crvene gaće koje je Zeman spalio vredele desetine hiljada evra, smeše mu se krivične prijave (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

UMETNOST

PERFORMANS MU SE OBIO O GLAVU: Crvene gaće koje je Zeman spalio vredele desetine hiljada evra, smeše mu se krivične prijave (VIDEO)

Planeta -

Ogromne crvene gaće, koje je češki predsednik Miloš Zeman spalio da bi, kako je naveo, napravio od novinara budale, vredele bi na tržištu umetničkih dela i nekoliko desetina hiljada evra, a protiv šefa države sprema se zato krivična prijava.

Zeman je pozvao novinare na tajanstvenu konferenciju za novinare i zabavljao se dva dana nagađanjima čeških medija šta to važno želi da saopšti predsednik u momentu kada Češka već osam meseci nema vladu da bi na kraju na lomaču pred novinare samo položio ogromne crvene gaće.

Inače, u pitanju su "slavne" crvene gaće koje su mu trojica umetnika iz grupe Ztohoven, prerušeni u dimničare u jesen 2015. godine okačili umesto predsedničkog barjaka na krov predsedničkog zamka Hradčani u Pragu da izraze da se mnogi Česi stide svog predsednika.

Gaće koje izdaleka kada se vijore, podsećaju na sovjetsku crvenu zastavu, u skladu sa namerom umetnika, postale su zaista simbol Zemanovog odsustva stida, jer on ne preza ni od vulgarnosti u intervjuima, ni proruskih stavova, a za one Čehe koji poslednjih godina izlaze na ulice da protestuju protiv Zemana.

Eksperti su procenili da ogromne crvene muške gaće, koje su se na Hradčanima vijorile septembra 2015. godine 45 minuta, nisu obični dokaz na suđenju umetnicima i da predsednik nije smeo da ih spali jer su umetničko delo, a kao simbol u protestima imaju i istorijsku vrednost.

Fond Pro Arte koji je nameravao da kupi crvene gaće ako bi se pojavile na aukciji procenio je da se umetnička dela te generacije čeških umetnika prodaju za hiljade ili desetine hiljada evra u preračunu a da bi slavne gaće poznate grupe Ztohoven dostigle znatno veću cenu na aukciji.

"Teško je odrediti tačnu sumu. Mislim, medjutim, da bi crvene gaće mogle da se prodaju i za 80.000 evra. Za neke galerije to bi bio vrlo zanimljiv umetnički predmet", kazao je listu Mlada Fronta Dnes nemački galerista Jirži Švestka.

Zeman je besplatno dobio gaće koje su, konfiskovane kao dokaz, pripale državi. Umetnici su osuđeni u proleće prošle godine na šest meseci zatvora uslovno uz kaznu od 2.400 evra zato što su oštetili krov Hradčana, a ukradeni predsednički barjak su iseckali na 1.000 komadića i poslali poštom pravom vlasniku - narodu, odnosno nasumično odabranim Česima.

Protiv predsednika se, međutim, spremaju najmanje dve krivične prijave zbog spaljivanja umetničkog dela. Gaće je mogao da proda na tržištu i dobijen novac da u dobrotvorne svrhe., navodi se.

"Nije moguće da se u Češkoj spaljuju umetnička dela u direktnom prenosu. To me podseća na 1930-te godine u Nemačkoj kada su nacisti palili umetnička dela koja su oni smatrali za perverznu umetnost", kazao je kolekcionar umetničkih dela Patrik Šimon koji je kupio još pre suđenja te crvene gaće, ali je sud presudio da su pripale državi.

"Smeta mi kako se postupa sa imovinom države. Te gaće su umetničko delo zato što su postale deo umetničkog hepeninga a njihovu vrednost niko ne zna", najavio je i jedan praški advokat da sprema krivičnu prijavu protiv predsednika.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track