ITALIJANSKI SVEŠTENIK OTET U NIGERU: Rim traži da slučaj bude apsolutni prioritet
Foto: Reuters

EKSTREMISTI

ITALIJANSKI SVEŠTENIK OTET U NIGERU: Rim traži da slučaj bude apsolutni prioritet

Planeta -

Vlasti Nigera saopštile su danas da je jedan italijanski sveštenik kidnapovan u delu zemlje gde su aktivne ekstremističke grupe, jugoistočno, uz granicu sa Burkinom Faso.

Portparol vlade Zakarija Abdurahman izjavio je da vlasti nisu znale da se sveštenik nalazi u tom pograničnom delu i dodao da je započeta istraga kako bi se našli otmičari i oslobodio italijanski sveštenik.

Oteti sveštenik Pjerluiđi Makali je član Afričkog religioznog misionarskog centra. U Nigeru je promovisao ideju napuštanja okrutnog običaja sakaćenja genitalija žena, što je izazvalo neka lokalna protivljenja.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od vlasti Nigera da ovom slučaju daju "apsolutni prioritet" kao i da izbegnu sve akcije koje bi "mogle da dovedu u rizik oca Makalija".

Granica Burkine Faso sa Nigerom i Malijem je sedište ekstremista koji kidnapuju i ubijaju zvaničnike, ponekad zajedno sa ostalim islamskim ekstremističkim grupama u afričkom regionu Sahelu. Broj napada se povećao prošle godine zbog, kako se procenjuje, pojačane frustracije mladih zbog siromaštva.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track