Najnovije vesti

PRONAĐENO IZGUBLJENO MEKSIČKO KRALJEVSTVO: Otkrivena čitava mreža SKRIVENIH gradova starih više od 2.000 godina! (FOTO)
Izapa, Foto: Profimedia

VELIKI PRONALAZAK

PRONAĐENO IZGUBLJENO MEKSIČKO KRALJEVSTVO: Otkrivena čitava mreža SKRIVENIH gradova starih više od 2.000 godina! (FOTO)

Planeta

Arheolozi su pronašli ostatke misteriozne civilizacije u Meksiku. Otkrivena je mreža od najmanje 41 satelitskog grada oko drevne prestonice Izape na jugu Meksika.

Uz pomoć laserskog skeniranja, pokazano je da su sva ta mala naselja pratila isti plan izgradnje, skoro kao moderna predgrađa u Americi sa nanizanim redovima kućama.

Laserom je skenirano 37 naselja u Meksiku i četiri koja zalaze preko granice, u Gvatemalu, sva izgrađena po sličnoj šemi kao Izapa. Drevni grad Izapa bio je sedište moći kraljevstva koje je postojalo između 700-100. godine p.n.e.

Na lokaciji se nalazi i humka visoka 18 metara zvana Las Viudas i arheolozi pokušavaju da saznaju kako su ovo i slična mesta bila povezana sa kraljevstvom Izapa. Pokazalo se da je Las Viudas najveće sekundarno naselje u kraljevstvu.

foto: Youtube/Printscreen

Čak su i manji centri pratili isti plan za svoje humke i trgove, sa najvažnijim piramidama smeštenim na severnom kraju naselja.

Severno-južna osa gradova, usmerena je blago na istok, prema vulkanu Takana.

foto: Youtube/Printscreen

U određenom trenutku, ova šema urbanog dizajna nije se više primenjivala na Izapu. Grad je prošao kroz obnovu koja je sakrila originalni urbani plan.

Izapa je ogromna arheološka lokacija u meksičkoj državi Čiapas, smeštena kod reke Izape, pritoke Sučijate kod vulkana Takana, šeste najviše planine u Meksiku.

foto: Youtube/Printscreen

Grad Izapa proteže se na više od 2,2 kilometra, što ovu lokaciju čini najvećom u Čiapasu. Zbog obilja izrezbarenih majanskih stela i spomenika, termin “izapanski stil” preneo se i na opise sličnih objekata pronađenih na brdima i dolinama u Pacifiku, uključujući gvatemalske lokacije Takalik Abadž i Keminelhujuu.

Izapa je smeštena na vlažnom i brdovitom vulkanskom tlu koje je još obradivo. Klima je ovde veoma topla i vlažna, pa je područje oko Izape bilo glavno za proizvodnju kakaa. Ovaj region, poznat kao Sokonusko, koristili su Asteci.

Kurir.rs/The Sun Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja