JOŠ JEDAN SAUDIJSKI NOVINAR UBIJEN DOK SU GA MUČILI: Turki je razotkrivao prljave poslove vlade, a skončao je u zatvoru od krvave torture!
Foto: EPA/Twitter

obračun sa novinarima

JOŠ JEDAN SAUDIJSKI NOVINAR UBIJEN DOK SU GA MUČILI: Turki je razotkrivao prljave poslove vlade, a skončao je u zatvoru od krvave torture!

Planeta -

Još jedan novinar i disident mučen je i ubijen u zatvoru u Saudijskoj Arabiji mesec dana posle ubistva Džamala Kašogija u konzulatu kraljevstva u Istanbulu.

Turki bin Abdul Aziz al Jaser ubijen je u subotu. Grupe za ljudska prava kažu da saudijska vlada veruje da je on u tajnosti vodio nalog na Tviteru s korisničkim imenom "Kashkool", na kojem su postavljane informacije kako vlada krši ljudska prava.

Novinara su razotkrili saudijski špijuni u Tviterovom štabu u Dubaiju i uhapšen je u martu. Špijunski prsten navodno vodi Saud al Kahtani, “krupni savetnik” krunskog princa Muhameda bin Salmana, koji je smenjen nakon krize zbog ubistva Kašogija.

Turski mediji tvrde da je osoblje saudijskog konzulata u Istanbulu pokušalo da demontira bezbednosne kamere kako bi zataškali zločin o Kašogiju. Radnici su pokušali da iščupaju kameru u objektu 2. oktobra, dana kad je Kašogi ušao u konzulat i na licu mesta bio ubijen. Takođe se navodi da su se nekoliko dana kasnije “pozabavili” video sistemom u stražarskoj kućici policijskog obezbeđenja van kompleksa.

Osoblje konzulata pristupilo je policijskom bezbednosnom video sistemu u 1 ujutro 6. oktobra, piše turski provladin list Sabah i navodi da je ista osoba prošla kroz digitalnu bravu i ušla u sistem da blokira pristup snimcima na kojima se vide dešavanja na ulazu u konzulat, uključujući trenutak kad je Kašogi ušao unutra.

foto: EPA

Međutim, Al Džazira izveštava da je policija već dešifrovala kodove i pristupila sistemu pre nego što se to navodno dogodilo.

U međuvremenu, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da je 15-člani tim Saudijaca koji je došao u Tursku pre ubistva Kašogija delovao po naređenjima.

"Odgovornost je Saudijske Arabije da kaže Turskoj što se dogodilo sa Kašogijevim telom", rekao je Čavušoglu i ponovio da Ankara smatra da naređenja za ubistvo nisu došla od saudijskog kralja Salmana.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: EPA/Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja