RUSKI GENERAL KOG AMERI I BRITANCI NISU HTELI ZA ŠEFA INTERPOLA: Evo ko je Aleksandar Prokopčuk, kandidat Moskve za ovu funkciju!
Foto: Reuters

REAGOVAO I KREMLJ

RUSKI GENERAL KOG AMERI I BRITANCI NISU HTELI ZA ŠEFA INTERPOLA: Evo ko je Aleksandar Prokopčuk, kandidat Moskve za ovu funkciju!

Planeta -

Aleksandar Prokopčuk, Rus koga Amerikanci i Britanci nisu hteli na poziciji šefa Interpola, poslednje dve godine obavlja dužnost potpredsednika ove organizacije. Prvi je Rus koji je zauzeo tako visoku funkciju u Interpolu od ulaska Rusije u tu organizaciju.

On je i na čelu Nacionalnog centralnog biroa Interpola, a pre toga je ostvario uspešnu karijeru u ruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je rukovodio u više uprava, koje su se uglavnom bavile međunarodnom policijskom saradnjom i borbom protiv privrednog i poreskog kriminala.

Pedesetsedmogodišnji general-major govori engleski, nemački, francuski, italijanski i poljski jezik, a dobitnik je više policijskih i državnih nagrada.

Kim Džong-jang, kandidat iz Južne Koreje izabran je za šefa Interpola, pošto su ranije Amerika i Velika Britanija podržale njegovu kandidaturu, tvrdeći da će ruski kandidat, general-major Aleksandar Prokopčuk, služiti interesima Kremlja.

foto: AP

Četvorica američkih senatora pozvala su administraciju Donalda Trampa i Generalnu skupštinu Interpola da se suprotstave kandidaturi general-majora Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Aleksandra Prokopčuka za direktora Interpola.

Senatori su naveli da Interpol, birajući ruskog kandidata za svog novog predsednika, pušta "lisicu u kokošinjac“.

Kremlj: Snažan pritisak da ruski general ne bude izabran za šefa Interpola

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je žaljenje što ruski general Aleksandar Prokopčuk nije izabran za šefa Interpola i istakao da postoji mnogo navoda o tome da je pritisak da se to ne dogodi bio poprilično snažan.

"Iskreno govoreći, ne raspolažem informacijom kako je glasanje proteklo. Međutim, glasanje je glasanje, održano je i nisu mi poznati faktori koji bi mogli da utiču na njihovu legitimnost", rekao je Peskov.

On je izrazio žaljenje što ruski kandidat nije izabran i dodao da je očigledno da je pritisak čitavog niza zemalja da se to ne dogodi bio poprilično snažan.

Portparol Kremlja je naveo i da nema razloga zašto se Moskva ne bi složila sa izborom južnokorejskog predstavnika Kim Čon Jana za šefa Interpola.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Reuters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track