Najnovije vesti

KINA OŠTRO PROZVALA SVETSKU TRGOVINSKU ORGANIZACIJU: U dubokoj ste krizi, sredite se i utvrdite prioritete!
Foto: Reuters

OPOMENA

KINA OŠTRO PROZVALA SVETSKU TRGOVINSKU ORGANIZACIJU: U dubokoj ste krizi, sredite se i utvrdite prioritete!

Planeta

PEKING - Kina je ocenila danas da je Svetska trgovinska organizacija (STO) u "dubokoj krizi" i pozvala to međunarodno telo da popuni "rupe" u pravilima i koriguje prakse država članica koje štete globalnom trgovinskom sistemu.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Šouven izjavio je da bi za STO prioritet trebalo da bude rešavanje zastoja u imenovanju članova Apelacionog tela, koje su blokirale SAD navodeći da sudijska rešenja u sporovima sprečavaju američku kampanju protiv onoga što one smatraju nepoštenom trgovinskom praksom.

"STO treba da postavi kao prioritet ključna pitanja koja ugrožavaju opstanak te institucije", rekao je Vang na konferenciji za novinare u Pekingu. Reforme treba, kako je naveo, da podrže ključne vrednosti STO, obezbede pravičnost i zaštite interese zemalja u razvoju.

Vang se takođe fokusirao na, kako je rekao, "prekomerne" poljoprivredne subvencije koje uživaju isključivo razvijene zemlje.

"Kina se protivi eksploataciji 'rupa' u postojećem sistemu koje koriste neke zemlje da bi ostvarile svoje protekcionističke ciljeve", naglasio je on, ne pominjući nijednu zemlju poimence.

Peking se, poručio je Vang, takođe protivi korišćenju reforme STO-a kao strategije da se Kini uskrati pravo da uživa diferencirani tretman kao zemlja u razvoju, dodajući da razvojni model Kine ne treba dovoditi u pitanje.

Ideje o reformi STO su u velikoj meri podstakle žalbe Sjedinjenih Država da ta organizacija nije sprovodila kontrolu u vezi sa sumnjama o kineskom kršenju pravila, pri čemu je američki predsednik Donald Tramp zapretio povlačenjem zemlje iz njenog sastava radi zaštite američkih interesa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...