Najnovije vesti

ČUDESNO OTKRIĆE U EGIPTU: U drevnoj grobnici nađene mumije u savršenom stanju, stare su više od 3.500 godina! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

PRVI PUT U JAVNOSTI

ČUDESNO OTKRIĆE U EGIPTU: U drevnoj grobnici nađene mumije u savršenom stanju, stare su više od 3.500 godina! (FOTO, VIDEO)

Planeta

U drevnoj egipatskoj grobnici staroj više od 3.500 godina, arheolozi su došli do najnovijeg otkrića, pronašli su dva sarkofaga sa mumijama "u savršenom stanju".

Tim arheologa sa Univerziteta u Strazburu pronašao je mumije nedavno u dolini Asasif kod grada Luksora.

foto: EPA

Generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Mustafa Vaziri izjavio je u subotu na konferenciji za novinare da su arheolozi do najnovijeg otkrića došli tokom radova na toj lokaciji koje su otpočeli u martu.

 

Tokom arheoloških iskopavanja u istoj grobnici pronađeno je i oko 1.000 pogrebnih statua.

foto: EPA

Stručnjaci smatraju da grobnica pripada 18. egipatskoj dinastiji, koja je vladala od 1550. godine pre nove ere do oko 1300. godine pre nove ere.

foto: Reuters

Pre dve nedelje, u nedavno otkrivenim drevnim grobnicama nadomak Kaira arheolozi su pronašli kolekciju mumificiranih mačaka i skarabeja, staru više od 4.000 godina.

foto: Reuters

Tada je ukupno otkriveno sedam sarkofaga na obodu piramidalnog kompleksa kralja Userkafa, a tri među njima sadrže mumije mačaka.

 

Planiran je i nastavak istraživanja na nedavno otkrivenoj lokaciji u Sakari, gde su arheolozi pronašli vrata koja vode u drugu grobnicu, koja je i dalje zapečaćena, a koju planiraju da otvore u narednim nedeljama.

 

Ljudi su, inače, u drevnom Egiptu bili mumificirani kako bi se njihova tela sačuvala za život posle smrti, dok su životinje mumuficirane za prinošenje žrtve bogovima.

Kurir.rs/Tanjug
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...