SAD I NATO JEDNOGLASNI: Nema opravdanja za ruski čin, hitno Ukrajini vratiti zaplenjene brodove
Foto: EPA

kerčki moreuz

SAD I NATO JEDNOGLASNI: Nema opravdanja za ruski čin, hitno Ukrajini vratiti zaplenjene brodove

Planeta -

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli osudila je danas "ilegalnu" akciju Rusije posle zarobljavanja ukrajinskih brodova i rekla da takvo ponašanje čini normalne odnose između Vašingtona i Moskve nemogućim.

"Kao što je više puta rekao predsednik moje zemlje, SAD su za normalne odnose s Rusijom. Međutim ilegalne akcije kao što je ova to čine nemogućim", rekla je Hejli i pozvala Rusiju da oslobodi zarobljene ukrajinske brodove i njihovu posadu.

To je zatražio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, navodeći da potez Moskve nema nikakvo opravdanje.

"Ono što smo juče videli je veoma opasno. Sve saveznice iskazale su punu podršku za ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, održanoj nakon hitnog sastanka vojne alijanse zakazanog na zahtev Ukrajine, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ne postoji opravdanje za primenu vojne sile protiv ukrajinskih brodova i posade zbog čega je od Rusije zatražano da ih hitno oslobodi.

Rusija je juče zarobila tri broda ukrajinske ratne mornarice i 23 članova posade dok su plovili kod Kerčanskog moreuza. Rusija je otvorila vatru pre nego štu su specijalne snage upale na brodove. Između tri i šest Ukrajinaca je povređeno.

Ukrajina je to nazvala ruskim aktom agresije a Moskva je navela da su brodovi ilegalno ušli u njene vode.

Kurir.rs/Agencije Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track