Najnovije vesti

USVOJEN ROBOVLASNIČKI ZAKON U MAĐARSKOJ: Parlament odobrio amandmane na zakon o radu, opozicija protestovala uz pištaljke i sirene!
Foto: printscreen RTCG, printscreen RTCG

najavljene demonstracije

USVOJEN ROBOVLASNIČKI ZAKON U MAĐARSKOJ: Parlament odobrio amandmane na zakon o radu, opozicija protestovala uz pištaljke i sirene!

Planeta

Mađarski parlament odobrio je amandmane na Zakon o radu, sa izmenama za koje sindikati i kritičari kažu da ga čiine "zakonom robova" od koga koristi imaju poslodavci.

Zakon je izglasan sa 130 glasova "za", 52 "protiv" i jednim uzdržanim glasom, uprkos tome što je opozicija tokom procesa glasanja duvala u pištaljke i sirene i blokrila pristup govornici.

 

Glasanje o amandmanima kratko je prekinuto i kada su pripadnici opozicije pevali nacionalnu himnu. Na osnovu izmene zakona o radu, radnicima je dozvoljeno da imaju 400, umesto dosadašnjih 250 sati prekovremenog rada godišnje.

 

Zakon takođe produžava sa jedne na tri godine period za isplatu prekovremenog rada i omogućava poslodavcima da se o prekovremenom radu dogovore direktno sa radnicima, mimo kolektivnog ugovora i bez uključivanja sindikata u pregovore.

 

Vlada kaže da je fleksibilnost radne snage potrebna da bi se zadovoljile potrebe investitora, poput nemačkih proizvođača automobila, koji pomažu ekonomski rast Mađarske, i omogućilo radnicima koji žele da zarade više da rade više sati.

 

Opozicione partije su saopštile da je glasanje bilo nevažeće na proceduralnoj osnovi, dok je desničarska partija Jobik najavila da će održati protest, tražeći od mađarskog predsednika Janoša Adera da ne potpiše novi zakon o radu.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen RTCG

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...