Najnovije vesti

ZASTRAŠUJUĆA PRIČA O BRODU DUHOVA: Kapetana su našli zaleđenog, sa olovkom u ruci, a priča koja se krije iza toga je i danas PRAVA MISTERIJA
Foto: Profimedia

legenda plovi morima

ZASTRAŠUJUĆA PRIČA O BRODU DUHOVA: Kapetana su našli zaleđenog, sa olovkom u ruci, a priča koja se krije iza toga je i danas PRAVA MISTERIJA

Planeta

Priče o nestancima ljudi, brodova, misteriozne priče o duhovima, najčešće su samo dobra priča, legenda.

Jedna od njih je i ona o brodu "Oktavijus" i kapetanu koga su pronašli za radnim stolom, i to s olovkom u ruci, potpuno zaleđenog. Takva sudbina je snašla i ostale članove posade.

 

Naime, 11. oktobra 1775. godine brod kitolovac "Herald" doplovio je do izgledom neobičnog broda. Posadi je bilo sumnjivo kako je uništeni brod plutao, pa su odlučili d amu se približe i pregledaju ga. Popeli su se na plutajući "Oktavijus" i ubrzo otkrili zašto nema nikakve aktivnosti na brodu.

foto: Youtube/Printscreen

Kako bi se u potpunosti razumela ova priča potrebno je da se vratimo u 1761. godinu kada je i počelo putovanje "Oktavijusa". Iz londonske luke 28 mornara uputilo se na put prema Kini. Te 1775. godine kada su ih pronašli ispod palube bilo je 28 potpuno ukočenih mornara. Kada su došli do kapetanove sobe, njega su za stolom pronašli isto takvog. Legenda kaže kako je u ruci još uvek držao olovku, i izgledao kao da je zaleđen u sekundi. I ostatak posade izgledao je kao da su izloženi u nekom muzeju voštanih figura.

 

Zaleđeni u vremenu. Kada su isplovili, te 1761. godine, kapetan je pažljivo zapisao datum u svoj dnevnik. Taj isti dnevnik pronašli su i 14 godina kasnije, a poslednji zapis bio je iz 1762.

 

Kada su shvatili da su na brodu duhova, brzo su otišli i vratili se na "Herald". Oni koji veruju da je priča zasnovana na stvarnim događajima, kažu da je za smrzavanje kriv kapetan zato što je odlučio da uradi nemoguće, da prođe kroz zloglasni Severozapadni prolaz.

Ta njegova odluka ubila je sve na brodu. Međutim, kako je reč o nečemu što se dogodilo pre 250 godina, nije moguće otkriti je li to zaista tako i bilo. Prema jednog verziji ove priče, brod je bio zaglavljen u ledu dva i po meseca, i nije im trebalo dugo da ostanu bez zaliha i smrznu se.

 

Ipak, to ne objašnjava zašto je kapetan bio za svojim stolom sa olovkom u ruci. Legenda kaže i da je "Oktavijus" uspeo da pređe zloglasni prolaz, ali samo kao brod duhova.

 

Mnoga pitanja su ostala bez odgovora, tako da priča o brodu pluta morima kao legenda.

 

Kurir.rs/Express.hr
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...