ZAVIRITE U NAJVEĆI PRAVOSLAVNI HRAM BLISKOG ISTOKA: Otvorio ga egipatski predsednik, prva liturgija bila na Badnje veče (FOTO, VIDEO)
Foto: AP, EPA

jedinstvo

ZAVIRITE U NAJVEĆI PRAVOSLAVNI HRAM BLISKOG ISTOKA: Otvorio ga egipatski predsednik, prva liturgija bila na Badnje veče (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Predsednik Abdul Fatah al-Sisi svečano je otvorio najveći pravoslavni hram u Egiptu u blizini Kaira, dan nakon bombaškog napada blizu hrišćanske crkve u Nasru, blizu prestonice.

U novoizgrađenom hramu Rođenja prva liturgija na pravoslavno Badnje veče održana je pod velikim obezbeđenjem.

Istog dana je jedan policajac poginuo pokušavajući da demontira eksplozivnu napravu u gradu Nasr, blizu Kaira. Mnogi od njih tvrde da ih država diskriminiše i da ne čini dovoljno da ih zaštiti.

foto: EPA

Predsednik Sisi, koji se predstavlja kao zaštitnik hrišćana od ekstremista, rekao je vernicima da otvaranje novog hrama i glavne Al-Fatah Al-Alim džamije u isto vreme nosi poruku jedinstva.

foto: AP

"Mi smo jedno, i ostaćemo jedno", rekao je Sisi na otvaranju hrama, misleći na egipatske hrišćane i muslimane.

foto: EPA

Papa Franja poslao je pozdrave patrijarhu Tavadrosu Drugom Aleksandrijskom, koji je na čelu crkve Kopta u Egiptu. Patrijarh je kasnije služio ponoćnu liturgiju.

foto: EPA

Novosagrađena Al-Fatah Al-Alim džamija moći će da primi dvostruko više ljudi nego hram Koptika, a obe bogomolje se nalaze u novom administrativnom centru glavnog grada.

Kurir.rs/BBC

Foto: AP,EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track