Najnovije vesti

ALEKSEJ PUŠKOV ODGOVARA NA PROVOKACIJE VAŠINGTONA: Američki ratni brodovi da se klone ruske obale
Foto: Beta/Miloš Miškov

poruka usijanim glavama

ALEKSEJ PUŠKOV ODGOVARA NA PROVOKACIJE VAŠINGTONA: Američki ratni brodovi da se klone ruske obale

Planeta
08:03h

MOSKVA - Ruski senator Aleksej Puškov izjavio je danas da dolazak američkih ratnih brodova u Crno more nema nikakve veze sa američkom bezbednošću, već je motivisan unutrašnjom politikom.

Puškov je poručio da bi američki ratni brodovi trebalo da se klone ruske obale, prenosi Rojters.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Foto Reuters

"Američki ratni brodovi postaju česti posetioci u Crnom moru. Ove posete nemaju nikakve veze sa američkom bezbednošću. Oni zavijore svoju zastavu, pošaju nam signal, i smire svoje senatore, koji zahtevaju da se pošalje celokuplna vojna flota u Crno more. Oni bi trebalo da se drže dalje od naše obale", poručio je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

Američka šesta flota saopštila je u subotu da je razarač "US S Donald Kuk" opremljen navođenim raketama započeo prolazak kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru kako bi "obavio operacije pomorske bezbednosti i povećao regionalnu pomorsku stabilnost, kombinovanu spremnost i pomorski kapacitet sa našim NATO saveznicima i partnerima u regionu".

Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije potom je saopštio da su "snage Crnomorske flote započele praćenje američkog razarača "UŠ Donald Kuk" opremljenog navođenim raketama odmah nakon njegovog ulaska u Crno more".

Prema navodima centra, američki brod će biti praćen elektronskim i tehničkim sredstvima.

Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije naveo je da američki razarač "UŠ Donald Kuk" prema Konvenciji iz Montroa ne može tu da ostane duže od 21 dana.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Reuters

TASS prenosi da ova konvencija reguliše prolazak i plovidbu kroz moreuze Bosfor i Dardanele, a da američki razarač tu ne može da se zadrži duže od tri nedelje, pošto pripada zemlji koja ne izlazi na Crno more.

Ruska agencija podseća da je početkom ovog meseca bilo navoda o tome da je brod za iskrcavanje "USS Fort Mekhenri" prošao kroz Dardanele ka Crnom moru.

Konvencija iz Montroa je potpisana 1936. godine u tom švajcarskom gradu, a jedna od potpisnica ovog međunarodnog sporazuma uz Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, bivši Sovjetski Savez i druge zemlje bila je i tadašnja Kraljevina Jugoslavija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...