HAOS NA ULICAMA VENECUELE! VOJSKA UDARILA NA DEMONSTRANTE: Ima mrtvih! Barikade na svakom koraku! Maduro optužuje Ameriku za PUČ i traži prekid odnosa! (VIDEO)
Foto: AP, Printscreen/ Youtube

POBUNA

HAOS NA ULICAMA VENECUELE! VOJSKA UDARILA NA DEMONSTRANTE: Ima mrtvih! Barikade na svakom koraku! Maduro optužuje Ameriku za PUČ i traži prekid odnosa! (VIDEO)

Planeta -

U Karakasu su počeli sukobi vojske i demonstranata, piše portal Nacional.

U nekim područjima grada se podižu barikade, čuju se zvuci udaranja u šerpe koji u poslednje vreme u Venecueli simbolišu protest protiv predsednika Nikolasa Madura.

Demonstranti iz velikog područja Katia su različitim predmetima gađali vozilo nacionalne garde.

Specijalne snage su prebačene u područje metroa Gato Negro, gde su takođe u toku okupljanja. Mediji pišu da je primenjen suzavac.

Poslanik opozicionog parlamenta Venecuele Hose Olivares je saopštio da je već pala i prva žrtva protesta.

foto: AP

„Potvrdili su nam da je u bolnicu područja Katia dovezen prvi poginuli od vatrenog oružja“, napisao je on na tviteru.

Poznati novinar Roman Kamačo je saopštio da su dve osobe poginule, a dve povređene.

U gradu San Geliks, država Bolivar, demonstranti su zapalili statuu predsednika Venecuele Uga Čaveza.

Masovni protesti su počeli u ponedeljak nakon neuspele pobune u vojsci.

Ljudi su izašli na ulice, podržavajući grupu pobunjenih vojnika, protestujući protiv politike Madura.

Vlasti su počeli da koriste suzavac.

Danas se očekuju najozbiljniji sukobi. Predsednik parlamenta Huan Guaido je pozvao narod da izađe na ulice u znak protesta protiv predsednika i njegovih pristalica. Pristalice Madura, naprotiv, nameravaju da održe marš protiv stranih intervencija i za podršku šefa države.

Maduro naredio reviziju diplomatskih odnosa sa SAD

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, s druge strane, optužuje američku vladu da je naredila "fašistički državni udar", nakon sprečavanja vojne pobune i uoči demonstracija koje su za danas zakazali i protivnici i pristalice vlade. Maduro je u obraćanju koje je juče prenosila televizija zatražio od šefa diplomatije Horhea Arease da "potpuno revidira odnose" s Vašingtonom. Nekoliko sati kasnije, ministar telekomunikacija Horhe Rodriges je optužio američkog potpredsednika Majka Pensa da je naredio "teroristima" da izazovu nasilje tokom protesta opozicije i tako destabilizuju socijalističku vladu Venecuele. Prema rečima ministra, u ponedeljak je 27 vojnika uhapšeno nakon što su se pobunili protiv predsednika i predali opozicionim aktivistima ukradeno oružje da bi "bilo nasilja, ranjenih i mrtvih tokom protesta".

Rodriges je te aktiviste opisao kao "civile koji pripadaju terorističkoj ćeliji Voluntad popular", partiji zatvorenog opozicionara Leopolda Lopesa i predsednika parlamenta Huana Gvaida. Kako je naveo, plan je bio da osobe obučene u vojne uniforme "sutra ujutru (u sredu) pucaju na opozicione demonstrante". "A zašto? Da bi izvršili naređenja Majka Pensa", rekao je Rodriges.

Maduro je to rekao odgovarajući na izjavu američkog potpredsednika Majka Pensa, a koji je dao podršku opoziciji u Venecueli, prenela je agencija Rojters.

Pens je Madura nazvao "diktatorom koji nema legitimitet da bude na vlasti".

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: AP i Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track