Najnovije vesti

POTRESNA ISPOVEST DET METAL BAKICE: Inge je preživela  Holokaust i sa 97 godina peva u hevi metal bendu! (VIDEO, FOTO)
Foto: Pritnscreen YouTube/The New York Times

NEUNIŠTIVA

POTRESNA ISPOVEST DET METAL BAKICE: Inge je preživela Holokaust i sa 97 godina peva u hevi metal bendu! (VIDEO, FOTO)

Planeta
09:25h

BEČ - Jevrejka rođena u Austriji Inge Ginsberg (97), koja je preživela Holokaust, poslednjih godina peva u hevi metal bendu, ali po sopstvenim rečima, njen najveći talenat nije pevanje, već preživljavanje.

Po profesiji je novinarka i pisac, ali se tokom poslednjih nekoliko godina izdvojila kao pevačica metal benda Inge i Triton kings (Inge&TritoneKings).

Det metal (death metal) je ekstremniji žanr hevi metala koji se iz treš metala razvio u drugoj polovini osamdesetih, a Inge je u švajcarskoj emisiji "Ja imam talenat" progovorila o svom životu.

foto: Pritnscreen YouTube/The New York Times

"Moj najveći talenat nije pevanje. To je preživljavanje. Stigla sam u Švajcarsku kao izbeglica 1942. godine, a zatim sam čuvala špijunsku vilu u Luganu za tajnu službu", rekla je ona i dodala: "Važno je da ostanete aktivni i da se okružite mladim ljudima i nastavite da probate stvari koje nikada ranije niste radili."

Njujork Tajms je uradio mini dokumentarac o Inge u kojem ona priznaje: "Ne mogu da pevam. Ne mogu da iznesem melodiju. Hevi metal radi tako što samo moram da kažem reči." Ona piše poeziju i na engleskom i nemačkom recituje svoje pesme kroz hevi metal melodije.

foto: Privatna fotografija/Hans Kruger

Inge Ginsberg rođena je u Beču 1922. godine u dobrostojećoj jevrejskoj porodici, ali 20 godina kasnije, na vrhuncu nacističke vladavine, njihova idila nestaje. Njen otac pobegao je u Englesku, a majka je predala svoj nakit prijatelju da bi prokrijumčario porodicu Švajcarsku, gde su ih smestili u izbeglički logor. Inge je tada čuvala špijunsku vilu američke tajne službe, postavljene da špijunira naciste.

foto: Pritnscreen YouTube/The New York Times

"Sloboda je zaista tu. Ali, moraš biti jak. Da biste bili slobodni, ne možete nikoga da krivite za vaše odluke i potrebna su vam oba ramena", rekla je ona.

Inge se kasnije udala za muzičkog kompozitora Otoa Kolmana i neko vreme radila je u Holivudu pre nego što je napustila biznis, jer je, kako kaže, "sve bilo lažno".

foto: Pritnscreen YouTube/The New York Times

Govoreći u dokumentarnom filmu o tome šta drugi misle o njenim hevi metal ambicijama, odgovorila je u tom stilu: "Iskreno, draga moja, nije me briga. Ne zanima me."

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube/The New York Times

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...