DRAMA U VENECUELI! MADURO ODBIO ULTIMATUM ZAPADA: Ništa od izbora za 8 dana, sledeće glasanje 2025. godine! Ipak, spreman je na JEDAN KOMPROMIS!
Foto: EPA

ODBRUSIO EVROPI

DRAMA U VENECUELI! MADURO ODBIO ULTIMATUM ZAPADA: Ništa od izbora za 8 dana, sledeće glasanje 2025. godine! Ipak, spreman je na JEDAN KOMPROMIS!

Planeta -

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je ultimatum koji je postavio Zapad da raspiše nove izbore u Venecueli u roku od 8 dana.

Maduro je rekao da će naredni predsednički izbori biti održani 2025. godine.

Nemačka, Francuska i Španija su rekle da će priznati samoproglašenog predsednika Venecuele, Huana Gvaida ukoliko se ne održe novi izbori - ali Maduro je naglasio da Evropa nema pravo da postavlja takve zahteve.

U ranijem intervjuu Maduro je kritikovao evropski zahtev kao "potpunu drskost".

"Trebalo bi da povuku ovaj ultimatum. Niko nam ne može postavljati ultimatume“, rekao je Maduro.

"Venecuela nije vezana za Evropu. Ovo je potpuna drskost."

Maduro je ipak poručio je da je spreman da razgovara sa opozicijom, ali uz učešće međunarodnih posrednika.

"Spreman sam da sednem za pregovarački sto sa opozicijom i razgovaram zbog dobrobiti Venecuele, mira i njene budućnosti", izjavio je Maduro u intervjuu za rusku agenciju RIA.

O mogućnosti posredovanja neke treće zemlje, Maduro je rekao da ima "nekoliko vlada, svetskih organizacija, koje su iskazale njihovu iskrenu zabrinutost za ono šta se dešava u Venecueli", kao i da su pozvali na dijalog.

Maduro je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin pružio Venecueli podršku na svim frontovima i da je Karakas na tome zahvalan.

"Putin nam daje podršku na svim nivoima i mi smo je primili sa velikim zadovoljstvom i zahvlanošću", kazao je Maduro.

Maduro je američke sankcije uvedene venecuelanskoj naftnoj kompaniji PDVSA nazvao nelegalnim.

Karakas ulaže sve napore da stabilizuje privredu Venecuele, naveo je Maduro.

Venecuela se našla u novoj političkoj krizi otkada se Huan Gvaido, lider opozicije u toj državi, proglasio za privremenog predsednika u sredu.

Huan Gvaido
Huan Gvaidofoto: AP

Glavni tužilac Venecuele Terek Vilijam Sab zatražio je juče Gvaidu zabrani izlazak iz zemlje, na osnovu krivične istrage o njegovim antivladinim aktivnostima.

Tužilac je na državnog televiziji rekao da je istraga protiv Gvaida potrebna zbog "različitih nasilnih incidenata isprovociranih u zemlji od 22. januara", dan pre nego što se proglasio za privremenog predsednika.

Takođe je optužio Gvaida da pomaže stranim zemljama da se mešaju u unutrašnje stvari Venecuele.

Kurir.rs/ RT/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track