AFROAMERIKANAC NA ČELU  NEONACISTIČKE GRUPE: Borac za ljudska prava ima veoma opasne planove za njih (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube, AP

samo u sad

AFROAMERIKANAC NA ČELU NEONACISTIČKE GRUPE: Borac za ljudska prava ima veoma opasne planove za njih (VIDEO)

Planeta -

Afroamerički aktivista je preuzeo kontrolu nad neonacističkom grupom - i sada pokušava da demontira organizaciju iznutra.

Dokumenti koji su podneti u državi Mičigen navode Džejmsa Sterna kao novog “direktora i predsednika” Nacionalnog socijalističkog pokreta (NSM).

NSM je jedna od nekoliko ekstremističkih grupa koje su tužene zbog nasilja na ozloglašenom skupu "Unite the Right" u Šarlotsvilu 2017. godine, na kome je ubijen jedan demonstrant.

Niz sudskih dokumenata objavljenih u četvrtak sugeriše da Stern namerava da iskoristi svoj novi položaj da potkopa odbranu grupe od tužbe.

Dokumenti navode da je aktivista zamenio Džefa Šoepa kao lidera NSM-a u januaru.

Međutim, ovaj podvig su uporedili sa onim Rona Stelvorta, afroameričkog policajca koji se infiltrirao u Kju Kluks Klan, što je prikazano u filmu Blek Klansmen koji je osvojio Oskara.

Metju Hajnmbah, vodeći belački nacionalista, koja je prošle godine nakratko bio direktor NSM-a, rekao je da su vođe grupa bili u sukobu sa članstvom i daljim načinom rada organizacije

Neki članovi "u suštini žele da ona ostane politički nemoćna bela supremacistička banda" i da se odupru ideološkim promenama koje zagovara Šoep.

On predviđa da će postavljanje Sterna značiti kra

j ove grupe koja postoji od 1994. godine.

"Mislim da je to nekako tužna stvar za jednu od najdužih belih nacionalističkih organizacija", dodao je gospodin Hajmbah.

Članovi NSM-a su u prošlosti prisustvovali mitinzima i protestima u punoj nacističkoj uniformi, uključujući i marš u Toledu koji je izazvao pobunu 2005. godine.

Šoep je želeo da smanji uportrebu nacističkih simbola, ali bez uspeha.

Kurir.rs/Independent

Foto: Screenshot/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja